SUĐENJE KULTERERU

'150.000 eura za dobre informacije o Hrvatskoj'

Bionic
Reading

Uz mnoštvo fotografa i kamermana, većinom iz Austrije, danas je započelo suđenje na Okružnom sudu u Klagenfurtu bivšem predsjedniku uprave Hypo banke Wolfgangu Kultereru i dvojici menadžera, Gertu Xanderu i Albinu Ruhdorferu. Trajanje glavne rasprave je predviđeno na deset dana. Presuda se očekuje najranije za nekoliko tjedana

Pred koruškim sudom u Klagenfurtu započeo je prvi proces u slučaju austrijske banke Hypo Group Alpe Adria koji se vodi protiv bivšeg predsjednika uprave te banke Wolfganga Kulterera, bivšeg predsjednika uprave Hypo Österreich Gerta Xandera i trećeg menadžera banke Albina Ruhdorfera. Sva trojica pokušavaju dokazati svoju nevinost.

Kako u optužnici stoji, trojici optuženika stavlja se na teret da su odobrili kredit u vrijednosti više od dva milijuna eura zrakoplovnoj tvrtki Styrian Spirit, koja je kasnije objavila stečaj, te kredit od 150.000 eura privatnom detektivu Dietmaru Guggenbichleru, premda za te kredite nisu imali jamstva i bili su svjesni da neće moći biti vraćeni.

Kako pišu austrijski mediji, Wolfgangu Kultereru prijeti i do deset godina zatvora. U obraćanju sudu, Kulterer je rekao kako 'nije kriv'. Izjavio je da nije donio nikakve upute za kreditiranje i da nije odgovoran za kredit. Kako pišu austrijski mediji, Kulterer će se za svaku točku optužnice izjasniti da nije kriv.

'Nisam bio uključen u detaljan proces odlučivanja', branio se Kulterer.

'Optužnica je jednostrana i nije objektivna ni poštena', rekao je Kultererov odvjetnik.

Gert Xander je za svaku točku optužnice također izjavio da nije kriv.

Nakon stanke od sat vremena, proces je nastavljen. Sud je započeo s ispitivanjem o Dietmaru Guggenbichleru. Kulterer je izjavio da mu je Haider rekao da detektiv Guggenbichler treba kredit jer ima problema s financijama. Kulterer je zahtijevao da Guggenbichler priloži potrebnu dokumentaciju, na što mu je sada pokojni predsjednik koruške vlade, Jörg Haider odgovorio da će on dati Guggenbichleru naloge kojima će sigurno moći vratiti zajam.

'Između ostalog, Guggenbichler je Haideru davao dobre informacije o Hrvatskoj', rekao je Kulterer sudu.

Austrijski mediji su naglasili da su od stranih medija proces popratili tek slovenski.