NEK' SE NAĐE

Znanstvenici su uzgojili stanice na robotskom kosturu, evo što to znači za budućnost

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.05.2022 09:42
  • Objavljeno 27.05.2022 u 09:42
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: Fisher Studios

Ovo otkriće je, zbog manjka konkretne primjene, trenutno zaslužilo status dokaza koncepta, ali bi se u budućnosti detaljnim skeniranjem pacijenata mogle stvoriti savršene replike tijela te dozvoliti uzgoj tkiva poput tetiva u pokretnim robotskim 'šprancama'

Znanost inženjeringa tkiva, odnosno uzgoja ljudskih stanica, trenutno je u ranim stadijima. U laboratorijima smo dosad uspjeli graditi stanice kao dio eksperimentalnih terapija, no znanstvenici kažu da bi nova vrsta inženjeringa tkiva mogla dovesti do napretka uzgojem stanica na pokretnom robotskom kosturu, piše Verge.

Stanice koje se koriste u regenerativnoj medicini uzgajaju se u statičnim okružjima koja podsjećaju na petrijeve zdjelice i minijaturne trodimenzionalne skele. Nekoliko dosadašnjih eksperimenata dokazali su da se stanice mogu uzgajati na pokretnim strukturama poput šarki, uz uspješno zakretanje u samo jednom smijeru.

Znanstvenici iz Oxforda i firme za robotiku Devanthro zaključili su da će, ako žele uzgajati tvar uzgojenu za savijanje poput tetiva ili mišića, uzgojeno tkivo morati biti sposobno savijati se u prirodnom okružju.

Zbog toga su odlučili imitirati pokretno ljudsko tijelo.

Njihova teorija je, naime, da pomicanjem uzgojenih stanica kao u pravom tijelu pomažemo njihovom rastu.

Uzgajanje stanica u pravoj osobi sa sobom donosi niz komplikacija, što je višedisciplinarni tim navelo da na robotu imitiraju ljudske mišiće i kostur. Kao što je navedeno u radu objavljenom u Communications Engineeringu, stručnjaci su pokušali adaptirati robotski kostur otvorenog izvora kojeg su razvili inženjeri u Devanthrou te stvoriti specijalno okružje za rast stanica koje se mogu ugurati u kostur i savijati po potrebi.

Tim je ovim eksperimetnom pokazao da je uzgoj stanica u robotskom kosturu moguć, no pitanje je koliko se on isplati, s obzirom da i dalje nije dokazano koliko je ova vrsta uzgoja uopće bolja od drugih. Znanstveni rad, doduše, odiše dozom optimistične spekulacije koja nalaže da će se u budućnosti detaljnim skeniranjem pacijenata moći stvoriti savršene replike njihovih tijela (s identičnim zglobovima) te dozvoliti uzgoj tkiva poput tetiva u pokretnim robotskim 'šprancama'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!