NOVO OTKRIĆE

Znanstvenici su pronašli način na koji učvrstiti beton i tajna je u - kavi

25.08.2023 u 09:41

Bionic
Reading

Čarolija je u pirolizi, odnosno zagrijavanju smjese na 350 Celzijevih stupnjeva

Ljudi svake godine proizvedu oko 4,4 milijarde tona betona, pri čemu troše oko osam milijardi tona pijeska, što je, dijelom, posljednjih godina dovelo do akutnih nestašica građevinske robe. Istodobno, tijekom istog razdoblja proizvedemo oko 10 milijardi kilograma iskorištenog taloga kave - za koji je tim istraživača sa Sveučilišta RMIT u Australiji otkrio da se može koristiti kao zamjena za silicij u procesu proizvodnje betona. Štoviše, talog kave u pravilnim omjerima daje puno jaču kemijsku vezu od pijeska.

'Zbrinjavanje organskog otpada predstavlja ekološki izazov zato što se njime emitiraju velike količine stakleničkih plinova, uključujući metan i ugljični dioksid', rekao je glavni autor studije, dr. Rajeev Roychand s Fakulteta inženjerstva RMIT-a. Roychand naglašava da samo Australija svake godine proizvede 75 milijuna kilograma iskorištenog taloga od kave, od čega većina završi na odlagalištima, piše Engadget.

Doduše, talog kave se ne može jednostavno pomiješati sa standardnim betonom jer se neće vezati s drugim materijalima zbog svog organskog sadržaja, objasnio je Roychand. Kako bi bio kompatibilniji, tim je eksperimentirao s pirolizom materijala na 350 i 500 Celzijevih stupnjeva, a zatim ih zamijenio pijeskom u 5, 10, 15 i 20 postotaka (po volumenu) za standardne betonske mješavine.

Tim je otkrio da je 350 stupnjeva savršena temperatura koja proizvodi '29,3 posto povećanje tlačne čvrstoće kompozitnog betona pomiješanog s biougljenim od kave', piše u studiji objavljenoj u novom broju časopisa Journal of Cleaner Production. 'Osim smanjenja emisija i stvaranja čvršćeg betona, smanjujemo utjecaj kontinuiranog iskopavanja prirodnih resursa poput pijeska', rekao je Roychand.