ZLOSLUTNO JEZERO

Zmajevo oko pobijelilo i otrovalo svoje stanovnike

11.10.2011 u 16:19

Bionic
Reading

Zmajevo oko, prirodno slano jezero u Rogoznici, ukopano duboko u stijenama nadomak Marine Frapa, ponovno je promijenilo svoju boju iz modre u bijelu i još jednom otrovalo svoje stanovnike

Ovaj prirodni fenomen već je desetljećima poznat znanstvenicima, a ubojito je jezero postalo slavno u cijelom svijetu. Obilazili su ga Francuzi, Nijemci, Britanci, Mađari, Norvežani i Indonežani, a krajem prošle godine u Hrvatsku je došla i znanstvena ekspedicija iz Šangaja s idejom da u naredne dvije godine u suradnji s Institutom Ruđer Bošković temeljito istraži misteriozno jezero.

Zmajevo oko poseban je ekstreman okoliš, jedinstven u cijelom svijetu. No ima svojstva tipičnih anoksičnih sredina kakve su još zabilježene i u Crnom moru, fjordu Framvaren u Norveškoj te kraterskom jezeru Pavin u Francuskoj.

Potkraj rujna 1997, nakon naglog miješanja vodenih slojeva u jezeru te oksidacije velikih koncentracija sulfida, došlo je do pojave anoksičnih uvjeta i masovnog pomora biljnih i životinjskih organizama. Voda u jezeru tada se također zamutila, pobijelila i intenzivno smrdjela na sumporovodik. Navodno su upravo ovi pomori i smrad sumprovodika razlog zbog kojeg je jezero dobilo svoje zloslutno ime.

Anoksičnost je svojstvo relativno zatvorenih slanih voda čiji se duboki slojevi ne miješaju s gornjima koji primaju kisik iz atmosfere.