SVE OVISI...

Život je prekratak da bismo sigurno uklanjali USB. Ili?

02.06.2017 u 07:35

Bionic
Reading

Dugi niz godina operativni sustavi barataju i USB memorijskim štapićima, a opća preporuka je da ih se ne vadi iz utora računala dok god se ne odradi proces 'Safely remove hardware and eject media'. Što taj proces uopće radi i je li uistinu štetno naglo uklanjanje USB štapića?

Ukratko, naredba za sigurno uklanjanje vanjske memorijske jedinice (u ovom slučaju USB štapića) čini više stvari: 

  • Dovršava i prekida svo aktivno zapisivanje u memoriju štapića
  • Šalje informaciju programima kako se štapić sprema na izbacivanje
  • Upozorava korisnika u slučaju da neki od programa još uvijek zapisuje podatke na memoriju

Dakle, ako korisnik nema programe koji zapisuju/učitavaju podatke s USB štapića te njegova signalizacijska LED-ica (ako je štapić ima) govori da nije aktivan, zapravo je prilično sigurno odspojiti taj medij iz računala. Moderni operativni sustavi i memorije prilično su zaštićeni od gubitka podataka. Danas je prava je rijetkost da netko izgubi podatke sa USB štapića ako ga ukloni iz računala po dovršetku zapisivanja/učitavanja podataka. 

Neovisno o tome, stvar je dobre navike korisnika da i dalje koristi 'Safely remove' opciju, piše MentalFloss. Ta navika je posebno zgodna kada je na računalo preko USB veze spojen kakav eksterni tvrdi disk (HDD), jer oni funkcioniraju na drugačijem principu od USB memorijskih štapića te ih nagli prekid napajanja (u slučaju da je to kroz USB priključak) može oštetiti.

Ako se odradi opcija 'Safely remove', korisnik možda izgubi par sekundi svog vremena, no podaci će sasvim sigurno biti očuvani.