LADIES IN NEW BUSINESS

Žene u ICT-ju su preskromne

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 07.03.2016 17:05
  • Objavljeno 07.03.2016 u 17:05
Ivana Grbavac (Google Adriatics), Lana Bedeković Rosandić (Alert), Ida Pandur (ENTG), Antonija Bilić Arar (BlaBlaCar)

Ivana Grbavac (Google Adriatics), Lana Bedeković Rosandić (Alert), Ida Pandur (ENTG), Antonija Bilić Arar (BlaBlaCar)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Netokracija

Prva regionalna konferencija Ladies of New Business, namijenjena ženama u tehnološkoj i digitalnoj industriji, okupila je 150 sudionika, većinom žena

Tijekom konferencije, održane 4. ožujka u Hubu385, raspravljalo se o temama poput potplaćenosti i diskriminacije žena na radnim mjestima, nedostatku prilika za napredovanje, problemima s kojima se susreću prilikom usklađivanja privatnog i poslovnog života i slično.

Tijekom panel-diskusije Kako do vrha bilo je govora o iskustvima i stavovima vezanim za napredovanje žena u digitalnoj industriji što uključuje i pitanje plaća i pozicija, a sudionice su se složile kako se žene trebaju više boriti, poput muškaraca i naučiti ne osuđivati jedna drugu. Kao jedan od većih problema istaknuta je i potplaćenost žena.

Ivana Šoljan, članica uprave IN2, istaknula je kako je problem žena u poslovnim sredinama skromnost i manjak samopouzdanja.


Na konferenciji je gostovala i Elizabeta Novaković, mlada poduzetnica i autorica Acro planera, koja se posebno dotaknula pitanja mentorstva koje joj je pomoglo u poslovnom uspjehu. Pokrenut je program Digitalni karanfili, čiji je cilj povezivanje mentora i mentorica s osobama koje žele biti mentorirane u poslu.

Sudionice konferencije smatraju kako se borbenost i ponašanje poput muškaraca u poslovanju često zamjera ženama, pogotovo ako otvoreno kažu što žele i hoće. Mnoge su priznale kako često pate od sindroma uljeza i misle da nisu dovoljno dobre i sposobne za posao koji obavljaju te da su im se dobre stvari dogodile slučajno.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog na 400 žena od kojih se 220 nalazi na vodećim pozicijama u svojim kompanijama, nastalog u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Hendal.

Pokazalo je kako žene u ICT sektoru imaju 30 posto niže plaće od muškaraca. No 70 posto žena nije se susrelo s negativnim konotacijama od muškaraca.

Dan prije zagrebačke inačice konferencija Ladies of New Business održana je u Ljubljani, a 8. ožujka će biti održana i u Beogradu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!