LADIES IN NEW BUSINESS

Žene u ICT-ju su preskromne

07.03.2016 u 17:05

Bionic
Reading

Prva regionalna konferencija Ladies of New Business, namijenjena ženama u tehnološkoj i digitalnoj industriji, okupila je 150 sudionika, većinom žena

Tijekom konferencije, održane 4. ožujka u Hubu385, raspravljalo se o temama poput potplaćenosti i diskriminacije žena na radnim mjestima, nedostatku prilika za napredovanje, problemima s kojima se susreću prilikom usklađivanja privatnog i poslovnog života i slično.

Tijekom panel-diskusije Kako do vrha bilo je govora o iskustvima i stavovima vezanim za napredovanje žena u digitalnoj industriji što uključuje i pitanje plaća i pozicija, a sudionice su se složile kako se žene trebaju više boriti, poput muškaraca i naučiti ne osuđivati jedna drugu. Kao jedan od većih problema istaknuta je i potplaćenost žena.

Ivana Šoljan, članica uprave IN2, istaknula je kako je problem žena u poslovnim sredinama skromnost i manjak samopouzdanja.


Na konferenciji je gostovala i Elizabeta Novaković, mlada poduzetnica i autorica Acro planera, koja se posebno dotaknula pitanja mentorstva koje joj je pomoglo u poslovnom uspjehu. Pokrenut je program Digitalni karanfili, čiji je cilj povezivanje mentora i mentorica s osobama koje žele biti mentorirane u poslu.

Sudionice konferencije smatraju kako se borbenost i ponašanje poput muškaraca u poslovanju često zamjera ženama, pogotovo ako otvoreno kažu što žele i hoće. Mnoge su priznale kako često pate od sindroma uljeza i misle da nisu dovoljno dobre i sposobne za posao koji obavljaju te da su im se dobre stvari dogodile slučajno.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog na 400 žena od kojih se 220 nalazi na vodećim pozicijama u svojim kompanijama, nastalog u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Hendal.

Pokazalo je kako žene u ICT sektoru imaju 30 posto niže plaće od muškaraca. No 70 posto žena nije se susrelo s negativnim konotacijama od muškaraca.

Dan prije zagrebačke inačice konferencija Ladies of New Business održana je u Ljubljani, a 8. ožujka će biti održana i u Beogradu.