POMORSKI MIT

Žene i djeca prvi? Samo u pričama!

01.08.2012 u 12:15

Bionic
Reading

Teško je točno utvrditi kada je prvi put primijenjeno pravilo prema kojem žene i djecu treba prve evakuirati u slučaju brodoloma

Prema nekim informacijama, ono se rodilo 1852. kada se nasukao HMS Birkenhead u Južnoj Africi, međutim, svijetom se proširilo tek nakon potonuća Titanica 1912. Poznato je da je njegov kapetan Edward Smith eksplicitno naredio da se žene i djeca spašavaju prvi. Zahvaljujući tome tri puta više žena nego muškaraca preživjelo je brodolom.

No iako je ovakvo viteško ponašanje na moru dobilo gotovo mitski status, jedno novije istraživanje Mikael Elindera sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj predstavljeno u časopisu PNAS pokazalo je da muškarci nisu uvijek bili takvi džentlmeni. Autor nove studije proveo je analizu 100 najvećih brodoloma u posljednja tri stoljeća i utvrdio da postoje pouzdani podaci za 18 potonuća u kojima je sudjelovalo oko 15.000 putnika. Rezultati daju bitno drugačiju sliku nego u slučaju Titanica! U analiziranim nesrećama postotak preživljavanja muškaraca gotovo je dvostruko veći nego postotak žena. S djecom je još gore – samo 15 posto ih je preživjelo.
 
Zanimljivo je također da je postotak preživjelih među članovima posade znatno veći nego među putnicima – 61:37 posto. Osim toga, i kapetani su češće preživljavali nego putnici, što se ne bi očekivalo na temelju uobičajenih koncepcija o kapetanu koji posljednji napušta brod.

Drugim riječima, predodžbe o pomorskom viteštvu zapravo su samo mit, dok je zapravo u moru svaki čovjek prepušten sam sebi. A zašto smo nasjeli na ovu priču?

Prije svega, brodolom Titanica najpoznatiji je i najviše je istraživan, a nema puno dokaza koji bi osporili da je tijekom njega pravilo primijenjeno. Konačno, i rezultati govore u prilog tome. No Lucy Delap sa Sveučilišta Cambridge smatra da je mit osobito proširila britanska elita kako bi spriječila žene da traže pravo glasa. Njihov je rezon bio sljedeći: 'Pogledajte primjer Titanica. Nema smisla ženama dati pravo glasa jer će muškarci, čak i kada su suočeni sa smrću, interese žena staviti na prvo mjesto.'

Iako je ovaj mit bio posebno raširen kao britanski fenomen, novo je istraživanje također pokazalo da je postotak preživljavanja žena na britanskim brodovima zapravo čak niži nego na brodovima nekih drugih nacija.

'Iako su brodolomi tragični događaji, oni pridonose našem razumijevanju ponašanja ljudi u ekstremnim situacijama koje su pitanje života i smrti', rekao je Elinder.

Ove nalaze potvrdila su i neka izviješća o vrlo neviteškom ponašanju muškaraca i članova posade, uključujući i kapetana, prilikom brodoloma Costa Concordije 13. siječnja 2012.