Mi Air Charge

Zbogom žicama: Xiaomi predstavio bežični punjač koji 'probija zidove'

01.02.2021 u 10:10

Bionic
Reading

Punjač Mi Air Charge, riječima proizvođača, obećava punjenje smartfona snagom od 5W na udaljenosti od nekoliko metara - bez obzira na prepreke

Dok velik broj moblnih uređaja još nema niti podršku za indukcijsko bežično punjenje, XDA Developers otkrio je novu Xiaomijevu tehnologiju koju je kompanija predstavila u sklopu kratke najave: bežično punjenje na daljinu. 'Pravo' bežično punjenje omogućava napajanje uređajima na udaljenosti od nekoliko metara - puno ime mu je Xiaomi Mi Air Charge Technology.

Ovaj prototip, podsjetimo, nije prvi slučaj bežičnog punjača na daljinu. Energous WattUp 2015. je dobio nagradu za najbolji uređaj CES-a te, premda još nije stigao na tržište, trenutno izgleda kao projekt kojeg je Xiaomi uspio prestići.

Premda kineski proizvođač namjerno ne ulazi u detalje vezane uz novi hardver, odlučio je predstaviti demonstraciju i spomenuti 17 registriranih patenata.

Mi Air Charge Technology je sustav za bežično punjenje snage 5 W, po brzini na nivou iPhone punjača koji dolaze u kutiji ili sporijih bežičnih Qi punjača. Uređaj koristi 144 antene u baznoj stanici koje milimetarskim valovima puni smartfon koji u sebi ima 14 malih antena.

Xiaomi tvrdi da ovaj proizvod nije 'znanstvena fantastika' te da će u jednom trenu moći puniti više malih uređaja odjednom čak i kroz zidove, zaključuje Engadget.