PROBLEMI U KAZAHSTANU

Zbog koronavirusa astronauti su se morali vraćati duljim putem kući

17.04.2020 u 12:48

Bionic
Reading

S obzirom da su sve oblasti u Kazahstanu u izolaciji zbog koronavirusa, astronauti su preusmjereni u kozmodrom u Bajkonuru

Zbog širenja pandemije koronavirusa astronauti američke svemirske agencije NASA-e Andrew Morgan i Jessica Meir vratili su se nesvakidašnjim i znatno težim putem nazad na Zemlju.

Kapsula u kojoj su bili Morgan, Meir i ruski astronaut Oleg Skripočka sletjela je jugoistočno od grada Džezkazgana u 11:17 sati po lokalnom vremenu, kako je bilo i predviđeno, nakon što su proveli devet mjeseci na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju

Ali, s obzirom da su sve oblasti u Kazahstanu u izolaciji zbog koronavirusa, timovi za potragu i spašavanje nisu mogli postaviti bazu u Džezkazganu, niti u regionalnom središtu Karagandi.

Kao zamjenska lokacija korišten je kozmodrom u Bajkonuru u Kazahstanu, kojeg su Rusi unajmili kako bi posadu svemirske letjelice Sojuz MS-15 tamo smjestili nakon što su ju uspješno prizemljili.

Američki astronauti će iz Bajkonura otputovati u 300 kilometara udaljeni grad Kizilordu, gdje će se ukrcati u NASA-inu letjelicu.

Tijekom 205 dana u svemiru astronauti su obišli Zemlju 3280 puta i prevalili blizu 140 milijuna kilometara, piše Reuters.