generacija next

Završile su prijave na natječaj Hrvatskog Telekoma vrijedan 700.000 kuna, pogledajte kakvi su projekti oduševili

11.07.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Na natječaj su se mogle prijaviti obrazovne institucije, neprofitne organizacije i zajednice prijavitelja ili partnerski projekt. Donacijskim programom Generacija Next Hrvatski Telekom želi potaknuti mlade, ali i čitavo društvo na usvajanje novih znanja i realizaciju praktičnih projekata iz STEM područja

Završila je faza prijava projekata za ovogodišnji donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next u ukupnom iznosu od 700.000 kuna koji će se uložiti u znanja i vještine generacija čije vrijeme tek dolazi. Ove godine je projekte bilo moguće prijaviti u dvije kategorije - Digitalne inovacije uz IoT i Istraživački znanstveni projekti.

U kategoriji Digitalne inovacije uz IoT uvjete natječaja je zadovoljilo 40 projekta koji će biti nagrađeni u ukupnom iznosu donacije od 400.000 kuna. U ovoj kategoriji tražila su se konkretna IoT rješenja koja otvaraju novu perspektivu u obrazovanju, zdravstvu, prometu i području šire društvene odgovornosti.

Generacija Next Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U drugoj kategoriji, Istraživački znanstveni projekti, uvjete natječaja je zadovoljilo 5 projekata u koje će se uložiti 300.000 kuna. U toj su se kategoriji tražili, pak, projekti koji se odnose na nove tehnološke koncepte koji će unaprijediti, olakšati ili omogućiti bržu primjenu tehnologija 5G, Nb IoT, umjetne inteligencije, virtualne ili nadopunjene stvarnosti.

Na natječaj su se mogle prijaviti obrazovne institucije, neprofitne organizacije i zajednice prijavitelja ili partnerski projekt. Donacijskim programom Generacija Next Hrvatski Telekom želi potaknuti mlade, ali i čitavo društvo na usvajanje novih znanja i realizaciju praktičnih projekata iz STEM područja. Jačanje znanja i vještina iz STEM segmenta ključno je za poticanje inovativnog i pametnog društva koje može iskoristiti puni potencijal postojeće tehnologije.

U posljednje dvije godine donacijski natječaj Generacija Next usmjeren je u poticanje upravo takvih vještina. U tom je razdoblju više od 160 škola opremljeno naprednom opremom za projekte bazirane na IoT tehnologiji, a u projektima je sudjelovalo više od 2000 djece te je educirano više od 130 učitelja mentora. Također, opremljen je jedinstveni laboratorij za astrobiologiju u Višnjanu kroz koji prođe više od 700 djece godišnje, te je educirano više od 300 mentora.

Od pokretanja projekta 2004. godine, Hrvatski Telekom je donacijskim natječajem s gotovo 10 milijuna kuna podržao realizaciju oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva.