KUGA, MALARIJA, GROZNICE

Zatopljenje u Europu donosi brojne nove bolesti

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 01.03.2012 19:03
  • Objavljeno 01.03.2012 u 16:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

S klimatskim promjenama u Europi će se povećati opasnost od širenja novih uzročnika bolesti kao što je primjerice virus Schmallenberg koji je ovih dana uzrokovao masovan pomor mladunaca stoke na sjeveru kontinenta, upozoravaju znanstvenici

Schmallenberg se najvjerojatnije prenosi preko mušica koje piju krv životinja. U Njemačkoj je identificiran krajem prošle godine, a u Engleskoj početkom ove. No do 1990. mušice su prenosile bolesti samo u južnijim dijelovima Europe u Španjolskoj i Portugalu. Posljednjih godina ova se situacija promijenila. Više temperature potiču rađanje većeg broja mušica, a također i njihovo češće hranjenje. To pak omogućuje virusima da se brže razvijaju.

Na temelju klimatskih modela Matthew Baylis s Institute of Infection and Global Health na Liverpool Universityju i njegov tim pokazali su da je nedavno zatopljenje u sjevernoj Europi značajno povećalo opasnost od bolesti koje prenose mušice. Rezultati njihova modela potvrdili su ono što se zapravo već događa.

'Infekcije koje prenose mušice Cullicoides prvi su put u Europi otkrivene 1920-ih, no samo u Španjolskoj i Portugalu te na krajnjem istoku oko Turske', rekao je Baylis i dodao: 'Potom smo 1998. Zabilježili slučajeve u Italiji. Nakon toga se 2006./7. u sjevernoj Europi pojavila bolest plavog jezika, a sada imamo i Schmallenberg.'

Novi model pokazuje da bi se u budućnosti moglo očekivati širenje drugih sličnih bolesti, odnosno da su 'vrata otvorena'.

Da njegova predviđanja nisu pretjerana potvrđuje i širenje denga groznice iz tropskih krajeva u južne dijelove Europe. Ta bolest, koja je u našu zemlju uvezena prije par godina, a u najtežim oblicima može izazvati krvarenje i smrt, lani je čak postala autohtona hrvatska bolest. Njezin uzročnik - virus prenosi se isključivo preko komaraca, i to ponajprije vrste Aedes aegypti, ali i nešto rjeđe preko tzv. tigrastog komarca Aedes albopictus. Tigrasti ili azijski komarac prvi je put u Hrvatskoj otkriven 2004. godine kraj Zagreba, no kako vrlo agresivno potiskuje domaću vrstu, ubrzo se proširio duž cijele Jadranske obale od Istre do Dubrovnika, gdje se trajno nastanio.

Prema izvješću UN-a još iz 2008., u sljedećih pedesetak godina uslijed globalnog zagrijavanja Europa bi mogla postati pravi raj za neke vrste komaraca koji prenose malariju, denga groznicu, chikungunyja virus te još neke tropske zarazne bolesti. U slučaju da prosječna globalna temperatura poraste od 1,4 do 5,8 Celzijevih stupnjeva, malarija bi se definitivno mogla udomaćiti u našim krajevima. Znanstvenici strahuju da bi globalno zagrijavanje u Europu moglo donijeti čak i kugu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi