VODIK JE BUDUĆNOST

Zašto Toyota daje patente na korištenje besplatno?

07.01.2015 u 09:30

Bionic
Reading

Nakon što su u Tesla Motors odlučili pružiti pristup svojim patentima kako bi industrija električnih automobila postala snažnija, sličan potez povukli su i u Toyoti. Doduše, ne izravno vezan za uobičajene električne automobile, već automobile na vodik

Iako je nafta sve jeftinija, proizvođači automobila sve agresivnije traže alternative za budućnost. Toyota do kraja 2020. godine planira besplatno pružiti licence na gotovo šest tisuća patenata vezanih uz automobile na vodik, a detalje su otkrili na ovogodišnjem CES-u.

'Prva generacija vozila na gorive ćelije, koja se očekuje u razdoblju između 2015. i 2020. godine, bit će ključna za razvoj. Tražit će zajednički napor i neuobičajenu suradnju između proizvođača automobila, državnih regulatora, akademske zajednice i kompanija koje proizvode električnu energiju', izjavio je Bob Carter, viši potpredsjednik Toyota Motor Sales USA. 'Uklanjanjem tradicionalnih korporativnih granica možemo ubrzati razvoj novih tehnologija i krenuti u budućnost mobilnosti brže, učinkovitije i ekonomičnije.'


Dok Tesla Motors problem punjenja rješava polako ali sigurno razvijanjem vlastite mreže postaja, vodik je nešto problematičniji. Stanice za punjenje takvih automobila su istinska rijetkost, a uključi li se više proizvođača u proizvodnju, kako se Toyota nada, to znači da će biti jednostavnije i ekonomičnije razviti potrebnu infrastrukturu.

Patenti su svakako dio problema. Portfelj kojim raspolaže Toyota (a sada besplatno i drugi) obuhvaća tehnologije vezane uz snopove gorivih ćelija, visokotlačne spremnike za vodik, softverske sustave za kontrolu i razne industrijske procese vezane uz stvaranje, skladištenje i prijenos vodika.

Ipak, cijena vozila i pripadajućih stanica ostat će vrlo visoka u bližoj budućnosti. Usporedbe radi, izrada električne stanice za punjenje u SAD-u (Level 2, 240V) koštala bi oko 20 tisuća dolara, dok odgovarajuća stanica za punjenje vodikom košta između jedan i dva milijuna dolara. U slučaju da se Toyoti pridruže automobilski partneri, cijena bi mogla opasti drastično - posebno s razvojem posebnih ('univerzalnih') standarda.

Toyota je jedan od rijetkih igrača automobilske industrije koji su tehnologije vezane uz gorive ćelije ostavili u planovima, dok se većina drugih odlučila na baterijska električna vozila.