APPLE ARCADE RECENZIJA

Zaigrali smo Sneaky Sasquach - neočekivano opuštenu zabavu za gejmere svih uzrasta

03.11.2019 u 12:18

Bionic
Reading

Premda smo očekivali igru u kojoj se šuljamo i pokušavamo preživjeti, Sneaky Sasquach je skoro odmah pokazao da može puno više

Videoigre su, htjeli mi to ili ne, postale predvidljive. Većinu naslova je, izuzevši samu priču, izuzetno lako pročitati odmah nakon pogledanog foršpana i iskreno, ta ustajanost i manjak inovacije najviše je prepoznatljiv kod mobilnih naslova. Žanr koji je u svojim počecima bio prepun iznenađenja danas se svodi na dobro isprobanu reciklažu tisuću puta viđene formule uparenu s hrpom mikrotransakcija. RAC7 je dokazao da Sneaky Sasquach nije jedna od njih.

Preživljavanje i sakupljanje?

Osnovna premisa igre je, kao i grafika, relativno jednostavna - u igri preuzimate ulogu gladnog jetija koji svaki dan u neimenovanom nacionalnom parku provodi kopajući po kantama i kradući hranu od kampera i turista. Svakodnevni ciklus preživljavanja i postupnog otkrivanja šarenog i vrlo zabavnog svijeta ograničeno je s dva ključna faktora - hranom i vremenom. Jeti se mora prehraniti, no na sreću nema pretjerano profinjen apetit, što se najlakše može vidjeti u miniigri gdje potezom prsta hvatate hranu i trpate ju u njegova usta koja sve (uključujući ambalažu) melju kao drobilica drva.

Ostatak sakupljene hrane svakog dana možete prodati medvjedima koji vam za uzvrat daju novac kojim kupujete ključne alate i opremu potrebne za dosezanje novih dijelova mape. Druga stvar koja ograničava vaše kretanje je samo vrijeme - ako se na vrijeme ne vratite kući, zaspat ćete od umora posred parka te ćete drugo jutro rakunu (da, rakunu) morati platiti za uslugu odvlačenja do kreveta. Cijeli ovaj proces dodatno otežavaju stražari koji ne žele da plašite goste, pa vas svakom mogućom prilikom tjeraju nazad u vaš dio šume.

Sneaky Sasquach slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: RAC7

Igra koja se ne boji promjene

Ciklus skrivanja, sakupljanja, prehrane i nadograđivanja relativno brzo postane nešto potpuno drukčije - i to odmah nakon što se domognete nekih korisnijih alata poput ljudske odjeće koja vam pomaže da se uklopite u okolinu i čak razgovarate s ljudima. Sneaky Sasquach zahvaljujući jako dobro dizajniranom svijetu relativno brzo širi spektar aktivnosti kojima se možete baviti. Svega sat vremena nakon početka igre sam, primjerice, sudjelovao u turniru u Golfu, da bi par dana kasnije putovao na skijanje ili na utrke automobila.

Problem je, doduše, što igra ne mijenja isključivo način na koji rješavate probleme, već i sam svakodnevni ciklus gameplayja. U jednom ćete trenu tako u potpunosti zanemariti sakupljanje i krađu hrane u maniri medvjeda Yogija, te ćete razmišljati o kupnji novog trkaćeg automobila, planiranju složenijih poštapalica i učenju novih skijaških trikova. Ta potpuna promjena tematike igre mogla bi nekima zasmetati, no ako ste igrač koji traži malo alternativne zabave, vjerujem da će vas upravo ta razigrana strana Sneaky Sasquacha oboriti s nogu.

Sneaky Sasquach je, ukratko, onaj tip igre koji ćete obožavati zaigrati s klincima na TV-u. Riječ je o naslovu koji niti u jednom trenutku ne gubi šarm te je, zahvaljujući izvrsnom dizajnu i jako zaraznoj glazbi, apsolutna poslastica za igrače koji od svojih mobilnih igara traže malo relaksacije i neočekivane ekscentrične razbibrige.

Izvor: Društvene mreže / Autor: RAC7
  • Ime: Sneaky Sasquach
  • Žanr: Akcija
  • Proizvođač: RAC7
  • Platforme: Apple Arcade
l>