NOVO DOBNO OGRANIČENJE

Zagovornici dječjih prava bijesni: WhatsApp snižava minimalnu dob u Europi

16.04.2024 u 09:01

Bionic
Reading

Div društvenih medija Meta spustio je minimalnu dob potrebnu za korištenje WhatsAppa u Europi sa 16 godina na 13, što je izazvalo kritike zagovornika dječjih prava

Novo dobno ograničenje stupilo je na snagu u četvrtak u Europskoj uniji. Nova minimalna dob od 13 godina također je najavljena za korisnike u Ujedinjenom Kraljevstvu u veljači. Usluga za razmjenu poruka - koju je Meta kupila prije deset godina - navodi na svojoj web stranici da promjene osiguravaju 'minimalnu dob za WhatsApp na globalnoj razini'.

Međutim, donja dobna granica izazvala je kritike - zagovornici dječjih prava u Ujedinjenom Kraljevstvu tvrde da ona dodatno izlaže mlade ljude opasnostima interneta.

U priopćenju od četvrtka, grupa za kampanju Smartphone Free Childhood sa sjedištem u Velikoj Britaniji pozvala je WhatsApp da promijeni novu politiku. 'WhatsApp stavlja dobit dioničara na prvo mjesto, a sigurnost djece na drugo', rekla je Daisy Greenwell, suosnivačica grupe.

'Smanjenje dobne granice ignorira sve glasnije zvonce za uzbunu koje oglašavaju znanstvenici, liječnici, učitelji, stručnjaci za sigurnost djece, roditelji i stručnjaci za mentalno zdravlje zbog štetnosti korištenja društvenih medija za djecu', rekla je Greenwell.

Vicky Ford, britanska zastupnica iz vladajuće Konzervativne stranke i članica ključnog vladinog odbora za obrazovanje, nazvala je odluku o snižavanju minimalne dobi bez prethodnog razgovora s roditeljima 'neodgovornom', izvijestila je PA Media.

Glasnogovornik WhatsAppa rekao je u petak za CNN: 'Svim korisnicima dajemo opcije da kontroliraju tko ih može dodati u grupe i, kada prvi put primite poruku s nepoznatog broja, dajemo vam opciju da blokirate i prijavite račun'. Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Meta pod paljbom

Meta se u prošlosti našla pod kritika zbog nastojanja da smanji dobna ograničenja na svim platformama u Sjedinjenim Državama. Prošle je godine tvrtka rekla da planira smanjiti minimalnu dob za svoju aplikaciju za virtualnu stvarnost s 13 na 10 godina, unatoč pritisku američkih zakonodavaca da takve usluge ne plasiraju mlađim korisnicima.

CNN je također izvijestio prošle godine da je izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg osobno i više puta osujetio inicijative koje su imale za cilj poboljšati dobrobit tinejdžera na Facebooku i Instagramu, platforma koje su također u vlasništvu Mete.

Ponekad je Zuckerberg izravno nadglasavao neke od svojih najviših rukovoditelja, koji su se zalagali za veću zaštitu adolescenata, prema internoj komunikaciji objavljenoj u sklopu tužbe protiv tvrtke.

No, u priopćenju za medije od četvrtka - nevezno uz promjene WhatsAppove dobne politike u Europi - Meta je rekla da testira značajke za zaštitu mladih od opasnosti 'seksualnog iznuđivanja' i 'zloupotrebe intimnih slika'. Nadaju se da će nove značajke 'potencijalnim prevarantima i kriminalcima otežati pronalaženje i interakciju s tinejdžerima'.

Predatori seksualnog iznuđivanja (engl. sextortion) obično varaju mlade žrtve tako oni povjeruju da razgovaraju s ljudima svoje dobi. Nagovaraju ih da pošalju eksplicitne fotografije i videa, a kasnije prijete da će objaviti te slike ako im se ne uplati određena svota.