važnost cjepiva

Za one koji su već preboljeli koronavirus dovoljna je i samo jedna doza cjepiva? Fauci otkrio kolika je vjerojatnost za ponovnu zarazu

02.02.2021 u 13:30

Bionic
Reading

Oni koji su preboljeli zarazu koronavirusom imaju razinu antitijela veću ili sličnu onima koji su dobili dvije doze cjepiva, a nisu nikada bili zaraženi, stoji u studiji koja tek mora proći reviziju

Oni koji su već bili zaraženi koronavirusom možda će trebati samo jednu dozu cjepiva, tvrdi studija objavljena u ponedjeljak, a prenosi CNN.

Ljudi koji su preboljeli zarazu koronavirusom imaju razinu antitijela veću ili sličnu onima koji su dobili dvije doze cjepiva, a nisu nikada bili zaraženi, stoji u studiji koja tek mora proći reviziju.

Prema njoj, na ovaj bi se način oslobodile potrebne doze za ugrožene, a jedna doza ne bi negativno utjecala na razinu antitijela kod onih s preboljenom bolešću.

  • +2
Koronavirus Izvor: NIH / NIAID / BSIP / Profimedia / Autor: IMAGE POINT FR

Ipak, prema Centru za prevenciju i kontrolu bolesti, cijepiti bi se trebali svi jer se još uvijek sa sigurnošću ne zna koliko zaštita antitijela traje.

Tijekom dana, glavni američki epidemiolog Anthony Fauci priopćio je kako je vjerojatnost ponovne zaraze vrlo velika, postanu li nove vrste koronavirusa dominantne.

Podsjetimo, trenutno su to brazilski, južnoafrički i britanski soj koronavirusa.

'Virus ne može mutirati ako se ne umnaža, a da bi se to zaustavilo potrebna je široka procijepljenost', istaknuo je Fauci naglasivši važnost što hitnije provedbe cijepljenja.