EH, TA 95-TICA

Windowsi koje smo voljeli slave 20. rođendan

25.08.2015 u 08:08

Bionic
Reading

Prije dva desetljeća svijet je ugledao Windows 95. Te davne 1995. godine kupci su čekali u redovima kako bi u ponoć bili među prvima koji će dati 210 dolara za novo izdanje Microsoftovog operativnog sustava

Promotivni spot pratili su taktovi 'Start Me Up' Rolling Stonesa. Jay Leno pomogao je Billu Gatesu predstaviti novi proizvod. Microsoft je čak angažirao zvijezde 'Prijatelja' Jennifer Anniston i Matthewa Perryja kako bi napravili sat vremena dug cyber sitcom koji se bavio Windowsima 95.

Dodano je puno novih značajki, među kojima su najupečatljivije bile uvođenje dugmeta 'Start' i task bara, kao i podrška za duge nazive datoteka. Sučelje i nove mogućnosti multitaskinga bile su ogroman koran naprijed u odnosu na izdanje 3.1. Mogao je automatski detektirati i instalirati novi hardver. Bio je ujedno i prvi veliki operativni sustav koji je imao sinkronizaciju između više uređaja.

Novo izdanje operativnog sustava prodano je u sedam milijuna primjeraka tijekom prvih pet tjedana.


O, kako su se vremena promijenila. Microsoft je prije mjesec dana objavio Windows 10 uz znatno manje pompe i dijeleći ga korisnicima kao nadogradnju za Windows 7 i 8 besplatno. Čekanja u redovima i kampiranja ispred trgovina više nema.

Microsoft je 1995 bio značajno manji - imao je 17.800 zaposlenika i bilježio prodaju vrijednu 5,9 milijardi dolara. Danas div iz Redmonda broji 117.354 zaposlenih i prodaju od 93,6 milijardi dolara. Tada je već bio na putu ka dominaciji u industriji osobnih računala. Sad se pokušava trasformirati u bitno drukčiju tvrtku.

Promjena je došla brzo. Još do prije godina Microsoft i Windows bili su u prilično drukčijoj poziciji. Na čelu tvrtke bio je Steve Ballmer, dok je o Windowsima brinuo Steven Sinofsky. Glavna matra bila je zaštita Windows franšize pod svaku cijenu. Bili su usred procesa razvoja Windowsa 8 i Internet Explorera 9. Bili su tajnovitiji i manje su javno koristili testere izvan korporacije.

Sumnjamo kako ćemo imati priliku vidjeti Satyu Nadellu kako pleše na pozornici.

Windows 95 Launch
Microsoft Windows 95 Launch Video - Start me Up

Više:ZDNetVerge