MICROSOFTOV ADUT

Windows Phone 8 donosi puno novosti

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 29.10.2012 22:04
  • Objavljeno 29.10.2012 u 22:04
Steve Balmer

Steve Balmer

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Osmica za pametne telefone donosi niz novosti, promjena i novih mogućnosti: rad na dokumentima iz paketa Office, automatsko usklađivanje, alati za roditeljski nadzor...

Novo izdanje operativnog sustava Windows Phone naći će se na uređajima HTC-a, Samsunga, Nokie i Huaweia. Na europskim tržištima bit će dostupni već od ovog vikenda , a u ostatku svijeta postupno će biti dostupni od idućeg mjeseca, piše CNET

Prva nadogradnja koju ćete primijetiti vjerojatno će biti ona vezana uz početni zaslon, na kojem sad možete naći žive pločice (Live Tiles) kojima je moguće promijeniti veličinu. Dolaze u 20 boja, uključujući kobalt, grimiznu i limetu. I ekran Lock ima vlastitu živu pločicu. Možete dodavati widgete te prikazati dodatne informacije i obavijesti.

Kutak za djecu

Ako svoj pametni telefon na neko vrijeme želite prepustiti klincima, osmica nudi novu opciju, koju aktivirate potezom prsta nalijevo kada ste na ekranu Lock. Dijete pomoću nje može doći do svog početnog zaslona, na kojem su aplikacije koje ste sami odabrali. Mogu mijenjati veličinu živih pločica, ali ne ih i dodavati, a onemogućen je i pristup izborniku.

Igre i aplikacije

Microsoft je najavio kako će 46 od prvih 50 aplikacija za druge mobilne platforme biti dostupne i za Windows Phone 8. To se, između ostalog, odnosi na igre kao što su Temple Run, Cut the Rope i Angry Birds: Star Wars.

Live Apps je aplikacija koje prikazuje informacije na sučelju Start. Tako, primjerice, Facebook Live App prikazuje informacije u realnom vremenu, ažurirajući ih dok je zaslon zaključan.

Skype će biti podešen tako da može biti uključen u pozadini po cijeli dan, a da vam pritom ne pocucla bateriju skroz. Nova aplikacija će omogućiti jednostavno pozivanje kontakata, poput uobičajenog poziva. Dovoljno je odabrati kontakt u adresaru ili jednostavno 'podići slušalicu' kada telefon zazvoni.

Microsoft je objavio i partnerstvo s Pandorom, čime će korisnicima omogućiti godinu dana besplatnog slušanja internetskih radio stanica, bez prikazivanja oglasa.

Data Sense

Nova aplikacija, koja automatski sažima web-stranice kako bi smanjila podatkovni promet, a zna i prepoznati kad je u blizini mreže wi-fi, pa se sama na nju prebaciti, opet kako bi vam donijela uštede. Usto, služi za pregled potrošnje podatkovnog prometa.

Poboljšani Windows Phone Marketplace

Dobit će nove kategorije, poput Najbolje ocijenjene aplikacije. Aplikacije koje podržavaju Live Tile bit će označene kao takve. Programeri mogu dodati opciju za prodaju unutar svojih aplikacija.

Internet Explorer 10

Pojavit će se na svim uređajima na kojima će biti i osmica. Microsoft tvrdi kako je novi preglednik za prijenosnike brži od prethodnika, a ima i skyugrađen detektor za malware.

Usklađivanje u računalnom oblaku (Office i Skydrive)

Moći ćete pregledavati i mijenjati dokumente u PowerPointu, Excelu i Wordu te ih izravno usklađivati s verzijama na svom osobnom računalu na Windowsima 8. Usto, moći ćete nastaviti raditi na mobitelu na dokumentu na kojem ste ranije počeli raditi na osobnom računalu. Fotografije podignute na SkyDrive odmah će se pojaviti i na osobnom računalu.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Rooms (People Hub)

Još jedna nova značajka. Zvuči kao soba za privatno brbljanje online, što donekle i jest. Osim toga, nudi dijeljeni kalendar, album za fotografije i video te zabilješke. Microsoft namjerava dozvoliti korisnicima Androida, iOS-a i Windows Phonea 7.5 pristup kalendaru, ako imaju korisnički račun na Hotmailu.

Wallet i podrška za NFC

Wallet je inačica digitalnog novčanika. Može poslužiti za pohranu broja kreditne kartice, korisničkih podataka za PayPal i tome slično na pametni telefon. Uz odgovarajući softver, moći će poslužiti i za beskontaktno plaćanje. Nudi i pregled transakcija, kao i ponuda s popustima i tome slično.

Poboljšani unos putem tipkovnice i glasa

Word Flow nova je značajka koja pogađa što ćete iduće otipkati. To bi, barem teoretski, trebalo olakšati i ubrzati tipkanje.

Uređaji s osmicom također bi trebali bolje prepoznavati glas i podržavati više jezika nego dosad. Tako bi trebali moći otvarati glasom ne samo aplikacije, već i pojedine stavke unutar njih.

Nokia Maps

Bingovih mapa više nema. Zamijenit će ih Nokijin navigacijski softver. Na uređajima koji nisu djelo finskog proizvođača prikazivat će se kao samo Maps. Moći ćete ih preuzeti i koristiti i kad niste spojeni na internet, što bi također trebalo smanjiti potrebu za podatkovnim prometom. I to u roamingu.

Bežične nadogradnje

Osvježavanje softvera bez korištenja žice bit će dostupno i korisnicima WP 7.5 i ranijih inačica.

Aplikacija za sinkronizaciju Windowsa 8 i Windowsa Phone 8

Zune postaje suvišan za sinkronizaciju uređaja s mobilnom osmicom i osobnog računala. Dostupna je i korisnicima Windowsa 7.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi