IPAK SE DOGODILO

Windows 8 udjelom na tržištu konačno prestigao Windows XP

03.12.2014 u 07:17

Bionic
Reading

Za razliku od prethodnih podataka Net Applicationsa vezanih uz udio oprativnih sustava na tržištu, čini se kako se stvari polako normaliziraju. Windows 8.x sustavi su kombinirano udjelom prestigli 13 godina star Windows XP

Za razliku od anomalije gdje je zabilježen pad udjela Windows 8.x sustava, stvari su tako krenule nabolje - iako u Redmondu već spremaju sljedeću generaciju Windows OS-a. Podaci s Net Applications pokazuju kako je samo u studenom Windows 8.x kombinirano narastao na 18,65 posto. Istovremeno je Windows XP drastično pao u udjelu, sa listopadskih 17,18 posto na 13,57 posto u studenom. Čini se kako su utjecaja itekako imali sigurnosni propusti, jer sustav već neko vrijeme nije podržan.

Nastavi li se trend rasta, Windows 8.1 će i samostalno već u prosincu prestići Windows XP, što je vrlo važan korak i pokazatelj nakon niza kvartala u kojima se trenutna verzija operativnog sustava iz Redmonda mučila s tržištem.

Neovisno o tome, Windows 7 suvereno vlada tržištem računala, s 53,71 posto udjela u studenom (rast od 0,66 postotnih bodova). Microsoft bi u siječnju trebao i potrošačima otkriti što stiže u Windows 10, a ako je za suditi po početnom entuzijazmu, sljedeća generacija Windows operativnog sustava bi se na tržište trebala primiti bolje od 'osmice'.