VLASNICIMA 'OSMICE'

Windows 10 bi mogao biti besplatan

12.01.2015 u 12:02

Bionic
Reading

Dio industrijskih analitičara smatra kako bi uvođenje pretplate na operativni sustav iz Redmonda moglo biti preranim potezom, iako neki sugeriraju da bi stvar lako funkcionirala poput Office 365 pretplate. Ono što je izglednije je da će Windows 10 biti potpuno besplatan svim potrošačima koji su kupili Windows 8.x licence

Gregg Moskowitz, analitičar kompanije Cowen, iznio je neka od svojih predviđanja i očekivanja, koja uparena s glasinama daju vrlo vjerojatnu sliku o Microsoftovim planovima za Windows 10. Operativni sustav sljedeće generacije ne bi trebao biti na pretplatničkom odnosu, iako su to neki sugerirali. Usporedba s Office pretplatom možda nije najzahvalnija, a Moskowitz za argument koristi činjenicu da je relativno jednostavno pretplatiti se na Office, znajući da se softveru može pristupiti neovisno o korištenom uređaju.

'Moglo bi biti puno teže uvjeriti poduzeća i pojedince da kupe pretplatu na operativni sustav namijenjen računalima ili tabletima', prenosi Seattle Times. Moskowitz vjeruje i kako bi naglo uvođenje pretplatničkog odnosa mnoge korisnike gurnuo prema konkurentskim platformama (Chrome OS i OS X).

Ovaj softverski analitičar vjeruje i kako će Microsoft pružiti besplatnu nadogradnju svim vlasnicima Windows 8.x licenci, što bi bilo logično - a riješile bi se i brojne kontroverze. Istovremeno, očekuje se kako će za tablet računala operativni sustav biti besplatan proizvođačima računala, što nije neka posebna novost, s obzirom na nedavne korake u Redmondu.