TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA

WinDays14: 'Vjerujemo u hrvatsku inovativnost i talent'

10.04.2014 u 11:20

Bionic
Reading

'Spoj efikasnog javnog sektora, povećanja tehnološkog i inovacijskog apsorpcijskog kapaciteta poslovnog i javnog sektora te neki drugačiji sustav vrijednosti ključan je za napredak i konkurentnost', rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska

Središnju svečanost 14. WinDays konferencije, koja je ove godine okupila više od 1500 sudionika i 120 domaćih i stranih predavača i stručnjaka, otvorili su predsjednik Microsofta za srednju i istočnu Europu Don Grantham, direktor Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković i direktorica konferencije Windays Nina Baras


Njima su se kao posebni gosti pridružili Jens Hartmann, član uprave Hrvatskog telekoma i glavni operativni direktor za poslovne korisnike te Kenneth Merten, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država.

'Vjerujemo u moć inovativnosti i u talent koji Hrvatska posjeduje. Predani smo izgradnji snažnog partnerskog i programerskog eko-sistema ovdje u Hrvatskoj, a već smo doprijeli do 1100 kompanija i 12 tisuća IT stručnjaka i ujedno stvaramo mogućnosti za zapošljavanje i inovacije u Hrvatskoj', rekao je Grantham.

Prema mišljenju Ivana Vidakovića, direktora Microsofta Hrvatska, tehnologija i poslovanje usko su povezani, a dva ključna čimbenika su konkurentnost koja počiva na inovativnosti, kreativnosti i obrazovanosti radne snage te konkurentnost poslovne okoline.

'Spoj efikasnog javnog sektora, povećanja tehnološkog i inovacijskog apsorpcijskog kapaciteta poslovnog i javnog sektora te neki drugačiji sustav vrijednosti ključan je za napredak i konkurentnost', rekao je Vidaković.

Hartmann je u svom izlaganju naglasio važnost inovacija kao drukčijeg pogleda na poslovanje, proizvode i usluge te prognozirao kako će idući veliki val inovacija biti vezan uz računalstvo u oblaku.

Veleposlanik Merten istakao je kako je optimističan glede budućnosti hrvatskog IT-a, ali i rekao kako samo privatni sektor može kreirati bogatstvo zemlje, a zadaća je vlasti stvoriti uvjete kako bi to bilo moguće.

Srijeda je bila i dan kad je započeo poslovni dio konferencije. Lejla Zukić Krivdić, direktorica konferencije WinDays14 Business, najavila je kako će predavači važnost inovativnosti potkrijepiti nizom primjera uspješnih hrvatskih i stranih poduzeća.

I ove godine konferencija Windays ima i humanitarni aspekt. Prikupljeno je 27 tisuća kuna za Hrvatsku zajednicu za Down sindrom, koja će sredstva iskoristiti za kupnju računalnog programa koji pomaže u pripremi materijala za učenje.