BRADLEY MANNING

WikiLeaksov zviždač imao 100.000 tajnih dokumenata

20.12.2011 u 10:11

Bionic
Reading

Američki vojnik Bradley Manning, koji je u 22 točke optužen za pomaganje neprijatelju, imao je više od 100,000 cjelovitih diplomatskih depeša State Departmenta u sekundarnom računalu koje je koristio kao sigurnosni analitičar u Iraku, rekao je u ponedjeljak istražitelj za kibernetički kriminal svjedočeći na saslušanju Manninga u vojnoj bazi Fort Meade, 40 km sjeveroistočno od Washington

Također je pronađen software koji omogućuje korisniku da kopira podatke na CD, rekao je istražitelj, kako prenosi CNN.

No, tijekom protuispitivanja Manningova odvjetnika, istražitelj David Shaver, specijalni agent Vojnog zapovjedništva za kaznene istrage (CID), priznao je kako ne može reći da je Manning bio taj koji je dolazio do tajnih depeša. On također nije našao nikakvih dokaza da su te informacije poslane bilo kome.

Shaver je svjedočio na saslušanju Manninga na kojem se treba odlučiti hoće li on biti procesuiran pred vojnim sudom.

Manning (23) je optužen da je ukrao i dostavio WikiLeaksu desetke tisuća tajnih dokumenata američkog State Departmenta i Pentagona, dok je službovao kao obavještajni analitičar u Iraku 2009. i 2010. godine.

Ako ga sud proglasi krivim, može mu biti izrečena smrtna kazna, no vojni tužitelji su naznačili da neće tražiti smrtnu kaznu.