NOVA ZNAČAJKA

WhatsApp uvodi zanimljiv podsjetnik za sigurnosne kopije

22.05.2023 u 09:55

Bionic
Reading

Aplikacija će korisnike uskoro početi podsjećati da provjere šifru sigurnosnih kopija enkriptiranih na oba kraja

WhatsApp uvodi značajku koja korisnicima omogućuje provjeru je li lozinka za njihove kriptirane sigurnosne kopije ispravna. Funkcija bi mogla biti korisna svima koji su ih zaboravili, a dostupna je nekim korisnicima najnovije verzije aplikacije za iOS i Android.

WhatsApp je prije dvije godine u blogu najavio šifrirane sigurnosne kopije na oba kraja. Pomoću ove značajke ljudi su mogli osigurati siturnosnu kopiju korištenjem enkripcije biranjem osobne lozinke ili 64-znamenkastog ključa za šifriranje. Sadržaju tih sigurnosnih kopija, piše WaBetaInfo, ne mogu pristupiti ni Meta, ni Apple ni Google.

Podsjećamo, WhatsApp je već koristio vlastite tehnike enkripcije za šifriranje baze podataka unutar sigurnosne kopije, ali nije bio enkriptiran na oba kraja. Premda je nova opcija zaštite sigurnosnih kopija učinkovitija, ona isto znači da će mnogi korisnici zaboraviti lozinku i ostati bez dragocjenog backupa.

WhatsApp je zato razvio značajku koja korisniku omogućuje provjeru ispravnosti lozinke. Provjera je dostupna nakon instalacije nove verzije WhatsAppa za iOS i Android.

Od korisnika se putem ove funkcije može tražiti unošenje lozinke za šifriranje sigurnosnih kopija na Google disku i iCloudu. Značajka radi kao podsjetnik, odnosno metoda kojom je moguće potvrditi je li vaša lozinka ispravna.

U slučaju da se ne sjećate lozinke, jednostavno možete onemogućiti end-to-end kriptirane sigurnosne kopije i zatim ih ponovno aktivirati s novom lozinkom. Funkcija će postati dostupna svima unutar idućih nekoliko tjedana.