TEHNO SAVJETI

WhatsApp ne preuzima video ni fotografije? Provjerite ovih nekoliko stvari

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 07.12.2020 13:16
  • Objavljeno 07.12.2020 u 13:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Marvin Tolentino / Alamy / Alamy / Profimedia

Nemogućnost preuzimanja slika koje vam šalju prijatelji u WhatsAppu rješiva je na nekoliko načina, no također može biti simptom drugih problema - poput manjka prostora na smartfonu

Imate problema sa preuzimanjem slika i videa u WhatsAppu? Ne brinite - postoji rješenje. U ovom vodiču pronaći ćete nekoliko metoda koje bi trebale pomoći.

Provjerite internetsku vezu

Ako imate problema s radom aplikacija koje koriste internet, za početak je jako dobra ideja provjeriti imate li uopće internetsku vezu, pojašnjava MakeUseOf. Najbrža metoda je otvoriti neki preglednik i otići na stranicu na kojoj još niste bili. Druga uključuje učitavanje drugih aplikacija (Instagram, Facebook, TikTok i tako dalje) koje feed neprekidno pune novim sadržajem. Ako u njima radi sve normalno, dok WhatsApp odbija preuzeti datoteke, preskočite ovaj korak i pokušajte sljedeći. Ako nigdje ne radi internet, pokušajte isključiti podatkovni promet i opet ga uključiti.

Ako ni to ne pomaže, uključite režim rada za let zrakoplovom i nakon toga ga isključite. Trebali biste također obratiti pažnju na količinu podatkovnog prometa koji vam je ostao u mjesečnoj pretplati.

Provjerite koliko imate prostora

Ako nemate dovoljno prostora na vašem smartfonu, imat ćete poteškoća s preuzimanjem slika i videa. Ako skidate datoteku koja zauzima 50 MB a na smartfonu imate slobodnih 40 MB, WhatsApp neće preuzeti datoteku. Na Androidu ovaj problem možete riješiti pokretanjem File Managera i provjerom slobodnog prostora na smartfonu. Informacije o slobodnom prostoru također možete dobiti u Settings > Storage.

Ako imate iPhone ili iPad, odite u Settings > General > iPhone Storage / iPad Storage i tamo provjerite koliko vam je prostora preostalo.

Provjerite dozvole za pohranu

WhatsApp možda nema dozvolu za preuzimanje podataka - ili pristup vašim fotografijama, što može dovesti do greške pri pokušavanju pohrane datoteka. Da biste WhatsAppu na Androidu dozvolili pristup slikama, odite u Settings > Apps & notifications > WhatsApp > Permissions > Storage i pritisnite prstom na Allow.

Ako ste vlasnik iOS-a, uđite u Settings > Privacy > Photos > WhatsApp i dozvolite mu pristup svim vašim fotografijama.

Ugasite WhatsApp

Ako se aplikacija zbog nekog razloga zaglavi, možete ju ugasiti i ponovno pokrenuti. Na Androidu pokrenite Settings i birajte Apps & notifications. Izaberite WhatsApp i birajte Force Stop.

Ako ste vlasnik iOS-a, dvaput pritisnite Home ili povucite prstom s dna ekrana sve dok ne vidite kartice aplikacija. Pronađite WhatsApp i odgurnite ga prstom prema gore. Nakon toga opet pokrenite WhatsApp i provjerite je li problem možda nestao.

Ponovno pokrenite uređaj

Ugasite uređaj, upalite ga i provjerite ima li WhatsApp isti problem kao i prije.

Provjerite je li greška 'kod njih'?

Problem s manjkom funkcija možda je vezan uz sam WhatsApp. Za svaki slučaj odite na DownDetector ili Outage i provjerite što kažu drugi korisnici.

Uključite stavku 'Save to Camera Roll' (ako imate iPhone)

Ako prijetite da se videi i slike koje dobijete u WhatsAppu automatski ne spremaju u galeriju, uđite u WhatsAppove postavke pod izbornikom Chats i uključite spremanje na uređaj opcijom Save to Camera Roll.

WhatsAppu također možete narediti da automatski sprema slike i videe iz grupnih razgovora. Samo otvorite razgovor i uđite u stranicu za kontakt ili grupu, birajte Save to Camera Roll i odaberite Always.

  • +6
  • +3

iPhone 12 Pro slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Resetirajte mrežne postavke

Ako se poteškoće nastave nakon svih navedenih solucija, pokušajte resetirati mrežne postavke uređaja, pogotovo ako imate problema s prijenosom podataka na Wi-Fiju ili kad ste na mobilnoj mreži. Ako koristite Android, odite u Settings > System > Advanced > Reset options i birajte Reset Wi-Fi, mobile & Bluetooth. Nakon toga ćete se morati opet prijaviti na Wi-Fi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!