afera 'stražnja vrata'

WhatsApp ima dvije milijarde korisnika i ne popušta američkoj vladi: Nećete čitati naše poruke

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 13.02.2020 13:47
  • Objavljeno 13.02.2020 u 13:47
WhatsApp i Facebook nedavno su se našli pod žestokim pritiskom američke vlade koja bi htjela  dobiti pristup porukama

WhatsApp i Facebook nedavno su se našli pod žestokim pritiskom američke vlade koja bi htjela dobiti pristup porukama

Izvor: Sciencephoto / Profimedia / Autor: Science Photo Library

WhatsApp se ozbiljno priprema za pravni sukob s američkom vladom oko enkripcije

WhatsApp ima dvije milijarde korisnika, pola milijarde više no prije dvije godine, ali još uvijek i pola milijarde korisnika manje od matičnog Facebooka, otkrio je Will Cathcart, prvi čovjek kompanije u razgovoru za Wall Street Journal.

Cathcart je intervju iskoristio kao priliku da progovori o sustavu enkripcije koji omogućava da WhatsAppove poruke ostanu privatne i nedostupne, čak i samom WhatsAppu.

WhatsApp i njegova matična tvrtka Facebook nedavno su se našli pod žestokim pritiskom američke vlade koja bi htjela zaobići šifriranje i dobiti pristup porukama kad je to u višem interesu države i njenih organa gonjenja. Državni odvjetnik William Barr lani je od Facebooka zatražio da odgodi planove za šifriranje svih svojih platformi za razmjenu poruka. Facebook je odbio tu mogućnost.

'Tijekom čitave povijesti ljudi su mogli privatno komunicirati jedni s drugima. Ne mislimo da bi to trebalo nestati u modernom društvu', rekao je Cathcart.

Ne žele samo američke vlasti zabraniti enkripciju. Prošle godine SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland ujedinili su se u zagovaranju 'stražnjeg ulaza' u poruke kako b i, zatreba li, mogle dobiti uvid u njih.

DIGITALNO DOPISIVANJE

Jeste li znali za ove superkorisne trikove za WhatsApp?

Pogledaj galeriju
9

To nije naišlo na odobravanje jer mnogi smatraju da samo postojanje 'stražnjeg ulaza' otvara mogućnost da se podacima posluže i drugi, nezvani gosti koji nemaju veze s čuvanjem zakona i državne sigurnosti.

I dok Mark Zuckerberg ne odustaje od povezivanja Facebookovog paketa društvenih mreža, uključujući Instagram i WhatsApp, WhatsAppovi inženjeri i dalje marljivo rade na vlastitoj paleti proizvoda vezanih uz privatne poruke, plaćanja i poslovne alate, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!