JOŠ TROŠKOVA

Volkswagen će platiti dodatnih 1,2 milijarde dolara kazne!

06.02.2017 u 08:28

Bionic
Reading

Njemački proizvođač automobila Volkswagen objavio je da je postigao dogovor oko isplate odštete vlasnicima automobila s trolitrenim dizelskim motorima

Nakon isplate državi i otkupa automobila s dvolitrenim TDI motorima u SAD-u, tvrtka je s oštećenim vlasnicima postigla sporazum o nagodbi za popravak ili otkupljivanje vozila s 3.0-litrenim TDI V6 motorima. Oko 78.000 automobila je unutar tog dijela sporazuma Dieselgate skandala i uključuje vjerojatni otkup natrag sljedećih vozila VW Grupe: VW Touareg, Audi Q7, A6, A7, A8, A8L, Q5 i Porsche Cayenne. VW je pristao platiti ukupno 1,2 milijarde dolara, a to je maksimalna cifra kad bi morao otkupiti ili popraviti sve prodane Touarege i Audije Q7-ice prve generacije te ponuditi vjerodostojan popravak za ostatak pogođenih modela. 

VW će dati vlasnicima pogođenih vozila naknadu od 7.000 do 16.000 dolara ako će se predloženi popravak odobriti te dodatnih 500 dolara ako će popravak utjecati na performanse automobila. Kupci koji će sudjelovati u procesu otkupa dobit će 7500 dolara povrh realne tržišne vrijednosti njihova automobila. No tvrtka bi se mogla suočiti s dramatičnim porastom troškova ako američki regulatori ne odobre prijedlog popravaka. AutoNews izvještava da bi VW mogao platiti 4.04 milijardi dolara bez uzimanja u obzir naknade pojedinačnog vlasnika ako se ne odobri navedeno. VW je također pristao platiti 225 milijuna dolara kako bi se nadoknadila šteta zbog dodatnog zagađenja iz modela s trolitrenim motorima i 2,7 milijardi dolara za pogođene modele s 2.0 litre TDI motorima.