TAJNE SVEMIRA

Voda pronađena u prašini asteroida mogla bi dati odgovor na podrijetlo života na Zemlji

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.09.2022 10:12
  • Objavljeno 23.09.2022 u 10:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Najnovije otkriće daje još jednu potvrdu teoriji da je život na našem planetu vjeronatno 'posijan' iz dalekog svemira

Čestice prašine sakupljene iz Japanske sonde koja je posjetila asteroid Ryugu, leteću stijenu 300 milijuna kilometara od Zemlje, sadrže iznenađujući sastojak - kapljicu vode. Ovo otkriće dodatno podržava teoriju da je život na Zemlju nekad davno stigao iz svemira.

Znanstvenici su do najnovijeg otkrića došli analizom 5.4 grama kamenja iprašine koje je sonda Hayabusa-2 sakupila sa asteroida Ryugu. 'Ova kapljica vode znači jako puno' rekao je glavni znanstvenik Tomoki Nakamura sa sveučilišta Tohoku uoči objave znanstvenog rada u časopisu Science.

'Velik broj znanstvenika vjeruje da je voda stigla iz dubokog svemira, a mi smo po prvi put vodu otkrili na Ryugu, asteroidu u blizini Zemlje'. Hayabusa-2 je, podsjeća Guardian, lansirana 2014. te se u Zemljinu orbitu vratila prije dvije godine kako bi dostavila kapsulu sa uzorcima. Dragocjeni teret već je pružio niz uvida, uključujući taj da su organski materijali koji spadaju među osnovne sastojke života na Zemlji, aminokiseline, možda formirale u svemiru.

Najnovije otkriće tima kapljica 'gazirane vode koja u sebi sadrži sol i organske tvari' rekao je Nakamura. Otkriće vode na asteroidu podržava teoriju da su asteroidi poput Ryugua ili većeg 'matičnog' asteroida možda udarom u Zemlju 'dostavili vodu koja sadrži sol i organske tvari' u sudaru sa Zemljom.

  • +8
  • +5

Hayabusa-2 i Ryugu

Izvor: Profimedia / Autor: ESA / Eyevine / Profimedia

'Pronašli smo dokaze da je sve ovo možda vezano uz podrijetlo oceana ili organske tvari na Zemlji'

Nakamurin tim sačinjen od 150 znanstvenika, uključujući 30 iz SAD-a, Britanije, Francuske, Italije i Kine, jedan je od najvećih timova koji analiziraju uzorke sakupljene s Ryugua. Uzorak je bio podijeljen među znanstvenim timovima kako bi maksimalizirao šansu za otkriće.

Kensei Kobayashi, stručnjak za astrobiologiju i počasni profesor na Državnom sveučilištu Yokohama koji nije dio istraživanja pohvalio je otkriće. 'Sama činjenica da su na asteroidu pronašli vodu je iznenađujuća' s obzirom na krhkost i šanse da uzorak bude uništen u svemiru.

'Ovo otkriće predlaže da je asteroid sadržavao vodu u obliku tekućine i ne samo leda te da se organska tvar razvila u toj vodi'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!