GOOGLE TVRDI

Vlasti sve češće njuškaju online

14.11.2012 u 12:02

Bionic
Reading

Vlasti diljem svijeta podnijele su gotovo 21 tisuću zahtjeva za pristup Googleovim podacima tijekom prvih šest mjeseci ove godine

Prema podacima iz Googleovog izvješća Transparency, vlade sve češće guraju nos u živote građana online.

U Hrvatskoj, doduše, to još nije slučaj - tijekom zadnje dvije godine zabilježena je samo jedna intervencija, koju je Google svrstao u kategoriju u kojoj su upravni, policijski i slični zahtjevi. Bila je riječ o kleveti, zbog koje je zatraženo uklanjanje sadržaja.

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine kod nas nije zabilježeno ništa slično. Slovenija je, recimo, u istom razdoblju imala dva zahtjeva koji su bili posljedica sudske odluke, a Bosna i Hercegovina jedan.

Naša zemlja nije na popisu onih u kojima su zatraženi podaci o korisnicima tijekom promatranog razdoblja.

Po broju zahtjeva predvodi američka vlada, koja je zatražila podatke od Googlea 7.969 puta. Slijede Indija, Brazil, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Turska je najčešće tražila uklanjanje sadržaja. Slijede SAD, Njemačka, Brazil i Velika Britanija.

Google izvješće ovog tipa objavljuje dva puta godišnje od 2009. godine. Od tada bilježi postojan porast broja zahtjeva vlasti za podacima. Prve godine bilo ih je 12.539. Sada taj broj iznosi 20.939.

Broj zahtjeva na određeni način može poslužiti za praćenje politika pojedinih vlada, ali i odražava zakonodavni okvir u pojedinim zemljama.

Primjerice, piše BBC, u Turskoj je zakonom zabranjeno javno blatiti javne ličnosti, u Brazilu nije dozvoljeno parodirati kandidate na izborima, dok njemački zakoni propisuju uklanjanje neonacističkih sadržaja.

Prema navodima Googlea, glavna tri razloga koja vlade navode uz zahtjeve za uklanjanje sadržaja su kleveta, zaštita privatnosti i sigurnost. Zahtjeva je bilo 1.789, 741 više nego tijekom zadnjih šest mjeseci prošle godine.