PRONAŠLI RUPU

Vlasti provalile u iPhone bez Appleove pomoći

29.03.2016 u 11:27

Bionic
Reading

Američko Ministarstvo pravosuđa uspjelo je otključati iPhone koji je pripadao jednom od napadača iz San Bernandina. Odustali su od sudskog pritiska na jabučare. Zasad. A i sad znamo da je moguće provaliti u iPhone

Nagli završetak sukoba djeluje kao pobjeda za Apple. Jabučari su se snažno opirali sudskom nalogu kojeg je Ministarstvo pravosuđa pribavilo, a temeljem kojeg bi bili prisiljeni napisati i implementirati novi softver koji bi omogućio otključavanje iPhonea i bez njihove pomoći.

'Od početka smo se protivili zahtjevu FBI-ja jer smo uvjereni kako je to pogrešno i kako bi stvorilo opasan presedan. Vlast je odustala od svojih zahtjeva. Do ovog slučaja nije ni trebalo doći. Dosad smo pomagali u istragama i to ćemo nastaviti činiti, kao što ćemo nastaviti i povećavati sigurnost naših proizvoda', stoji u Appleovoj izjavi.


No, to ne znači kako je bitka oko prava pristupa enkriptiranim informacijama i enkripcije gotova. Tehnološka industrija čvrsto stoji na stajalištu kako bi bilo kakav oblik pomoći vlastima koji zaobilazi sigurnosne značajke u njihovim proizvodima ugrozio sigurnost za sve. Na Appleovu stranu stale su vodeće tehnološke tvrtke poput Googlea, Facebooka i Microsofta.

Vlasti su javnost nastojale uvjeriti kako će istrage zločina biti značajno otežane bez mogućnosti pristupa podacima na mobitelima. Ministarstvo pravosuđa uporno je tvrdilo kako Apple jedini ima tehničke mogućnosti pristupa zaključanu Farookovu mobitelu. No, netom prije sudskog saslušanja prošlog tjedna objavili su kako im se treća strana obratila s mogućim rješenjem. Objavili su kako su ga uspješno upogonili, pa su od saveznog suda zatražili opoziv naloga.

Pitanje je hoće li podijeliti s Appleom metodu pomoću koje su provalili u mobitel. Učine li to, Apple bi mogao zakrpati sigurnosni propust i učiniti ju izlišnom. Uskrate li tu informaciju, dovest će u pitanje sigurnost Appleovih uređaja.

Više:Reuters