mamac za naivne

Više od 10 milijuna korisnika Androida instaliralo je lažnu aplikaciju za ažuriranje Samsunga, provjerite jeste li među njima

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 05.07.2019 10:54
  • Objavljeno 05.07.2019 u 10:50
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Aplikacija, nazvana Ažuriranja za Samsung, obećaje korisnicima ažuriranja firmwarea za Android, ali ih nakon instalacije preusmjerava na oglas preko kojeg se naplaćuje preuzimanje ažuriranja

U posljednjih nekoliko mjeseci pojavilo se više informacija o tomem kako se u Google Play Trgovini nude neprovjerene aplikacije kojima se varaju kupci i iz njih izvlači novac. U najnovijem izvješću CSIS Security Groupa stoji da je lažnu aplikaciju koja obećava ažuriranja za Samsung telefone dosad instaliralo više od deset milijuna korisnika.

Aplikacija, nazvana Ažuriranja za Samsung, obećaje korisnicima ažuriranja firmwarea za Android, ali ih nakon instalacije preusmjerava na oglas preko kojeg se naplaćuje preuzimanje ažuriranja.

Nažalost, aplikacija se i dalje nalazi na Play Storeu, a stručnjak za sigurnost Aleksejs Kuprins kaže da je kontaktirao Google i od njih zatražio da ovu navlakušu hitno uklone iz svoje Trgovine.

Lažnu aplikaciju skinuloje više od deset milijuna korisnika

Lažnu aplikaciju skinuloje više od deset milijuna korisnika

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot

Izvješće CSIS-a navodi kako sporna aplikacija nudi i godišnju pretplatu za preuzimanje Samsungovog firmwarea za 34,99 američkih dolara. Međutim, te uplate nemaju veze s uslugom Google Play. Uz to, ova aplikacija nudi i otključavanje SIM-a za 19,99 dolara.

Lažne Android aplikacije poput ove muzu novac od naivnih i ugrožavaju privatnost prikupljanjem podataka. Google će morati bolje pripaziti na to što se nudi u njegovom web dućanu i kvarnu robu čim prije baciti u smeće, piše TNW.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!