BLESSING YOHANNA

[VIDEO] CircuitMess u kampanji za djevojčicu iz Nigerije koja želi biti inženjerka

04.05.2022 u 09:19

Bionic
Reading

Hrvatski startup CircuitMess i neprofitna organizacija Shiny Gloves Club iz Nigerije, koja se zalaže za besplatno obrazovanje djece u siromašnim dijelovima Afrike, surađuju već dvije godine. Lani je CircuitMess dio prihoda od prodaje svog edukativnog DJ pulta donirao njihovoj udruzi kako bi što više djece imalo priliku sudjelovati u njihovu programu i razvijati svoje vještine

U jednoj od njihovih učionica nalazi se i Blessing Yohanna, nadarena djevojčica s velikim interesom i talentom za elektroniku i izrađivanje stvari. Nažalost, u opasnosti je da postane dio pesimistične statistike. Prema istraživanju UNICEF-a, više od polovice djevojčica u sjevernoj Nigeriji ne pohađa nastavu.

Iako je Blessing željela nastaviti obrazovanje i upisati fakultet za elektrotehniku, roditelji su je odgovorili od toga jer si ne mogu priuštiti nastavak nastavak njezina obrazovanja, ali kažu i da ne vide perspektivu u tome jer je djevojčica.

'Kada smo čuli da Blessing Yohanna više ne pogađa nastavu i zašto, željeli smo nešto učiniti', rekao je Albert Gajšak, izvršni direktor CircuitMessa koji je poznat po svojim 'uradi sam' edukativnim proizvodima.

'Javili smo im se i pitali možemo li joj poslati direktno na kućnu adresu još neke naše setove, kako bismo je ohrabrili da nastavi dalje učiti i razvijati svoj talent za elektroniku, makar od kuće', dodao je Gajšak.

Nastavak obrazovanja

Posjet zaposlenika Shiny Gloves Cluba njezinoj obitelji urodio je plodom, jer kada su vidjeli koliko se Blessing veseli ovim setovima, odlučili su dati još jednu šansu obrazovanju i dozvolili joj da ponovno pohađa radionice koje toliko voli.

'Nije da je njezina obitelj bila toliko protiv njenog obrazovanja, već si to oni jednostavno ne mogu priuštiti. Mislim da joj nisu željeli davati lažnu nadu, jer im je ne moguće zamisliti da možemo prikupiti dovoljno novca kako bi Blessing mogla ići na fakultet koji toliko želi', istaknuo je Gajšak.

Zato je Shiny Gloves Club pokrenuo GoFundMe kampanju kojom žele prikupiti sredstva za Blessing i studij.

'Kampanju nismo pokrenuli mi, već naši partneri iz Shiny Gloves Cluba, ali želimo s naše strane napraviti što više možemo kako bismo proširi vijest i pomogli prikupiti potrebna sredstva. U Hrvatskoj je puno veći životni standard nego u Nigeriji, a u većini slučajeva možemo upisati fakultet besplatno. U Nigeriji nije tako.

Kako bi mogla upisati fakultet, potrebno je skupiti 10.000 dolara. Djeluje puno, ali vjerujem da ima mnogo ljudi koji su spremni odreći se jedne kave u kafiću ili neke sitnice. Svaka prikupljena kuna puno znači kako bi ovo postala jedna lijepa priča sa sretnim krajem. Hvala svima koji doniraju i dijele ovu vijest', zaključuje Albert Gajšak.