TEHNO SAVJETI

Vaš smartfon sporo surfa webom? Ovo su mogući krivci

27.12.2019 u 06:40

Bionic
Reading

Većina nas danas surfa internetom koristeći pametne telefone pa nije svejedno kojom brzinom to radimo. Evo nekoliko mogućih krivaca za sporu vezu

Donosimo pregled razloga zašto je internetska veza na vašem smartfonu spora i kako to možete popraviti.

Loše smješten preusmjerivač (router)

Jedan od glavnih razloga zašto bi Wi-Fi na vašem pametnom telefonu mogao biti spor loša je pozicija routera. Signal Wi-Fija ima domet do 70 metara, ali što dulje putuje i na što više prepreka nailazi (recimo, zidove ili vrata), to je slabiji, a vaša veza je sporija.

Možete to provjeriti na brzinu. Sličica za Wi-fi na statusnoj traci vašeg smartfona daje približnu procjenu koliko je signal Wi-Fija jak. Kad je sličica ispunjena, signal je jak. To bi moglo značiti kako je internet spor zbog nekog drugog razloga. Ako je prazna, signal je slab.

godina na izmaku

Napravili smo tehno pregled: Ovo su najzanimljiviji pametni telefoni iz 2019. godine

Pogledaj galeriju

Ukoliko se isto događa i na drugim uređajima (recimo, laptopu), moguće je kako router nije dobro pozicioniran. Pokušajte ga premjestiti na povišenu poziciju ili koristiti smartfon bliže njemu (idealno u vidnom polju). Ako to ne pomogne, uzrok problema je nešto drugo.

Zagušeni Wi-Fi

Routeri odašilju signal na određenom kanalu. Ako vaši susjedi koriste isti kanal kao i vi, može doći do zagušenja mreže i sporije brzine pristupa internetu. Taj je problem posebno izražen u stambenim zgradama, gdje je puno routera raspoređeno na razmjerno malu površinu.

Kako bi riješili ovaj problem trebat ćete softver pomoću kojeg ćete naći najbolji kanal za vaš router, primjerice aplikaciju Wi-Fi Analyzer (Android) ili AirPort Utility (iPhone).

Ometanje šumom

Wi-Fi je također osjetljiv na ometanje šumom kojeg emitiraju drugi kućanski uređaji, poput mikrovalnih pećnica, bežičnih telefona i tome slično.

Ako imate noviji router, ovaj problem možete riješiti prebacivanjem na pojas od 5 GHz, koji je otporniji na ometanja ove vrste. Prije no što to učinite, provjerite podržavaju li svi uređaji koji se spajaju na router 5 GHz kako bi se i dalje mogli spajati.

Ako morate koristiti 2,4 GHz, provjerite je li u blizini routera uređaj koji bi mogao biti izvorom smetnji i možete li ga premjestiti nekamo.

Spojeni ste na sporu mrežu

Ukoliko je na Wi-Fi mrežu spojeno više uređaja odjednom, brzina pristupa za svaki pojedini uređaj bit će manja nego što bi to bio slučaj kad mrežu koristi manje uređaja. Mrežu u tom smislu najviše opterećuju aktivnosti kao što su streaming filmova i serija, preuzimanje video igara ili instalacija nadogradnji za operativni sustav, recimo.

svemirska istraživanja

Prve slike crne rupe, egzoplaneti na kojima bi se moglo živjeti i došljaci iz svemira: Ovo su najveća otkrića posljednjeg desetljeća

Pogledaj galeriju

Koristite spor VPN

Virtualne privatne mreže (virtual private networks, VPN) korisne su jer omogućavaju sigurnije i privatnije surfanje, ali mogu biti i odgovorne za usporavanje brzine pristupa internetu. Po tome su posebno poznate besplatne aplikacije te vrste.

Loša pokrivenost mrežom 4G

Osim Wi-Fija spor može biti i mobilni internet, što je posebno izraženo u područjima gdje pokrivenost signalom 4G nije dobra ili je mreža preopterećena zbog velikog broja korisnika okupljenih odjednom na istom mjestu (primjerice, na utakmici ili koncertu).

Vaš je smartfon spor

Na kraju, ali ne i najmanje važno: moguće je kako je vaš pametni telefon zastario i više ne može obaviti ono što tražite od njega. Krivac mogu biti i starije, kao i lošije napravljene aplikacije. Stoga vodite računa da su aplikacije redovno nadograđivane i držite na oku one koje se vrte u pozadini. Ako ni to ne pomogne, razmislite o kupovini novog smartfona.