PRVI U BUDUĆNOST

Varaždin uvodi obaveznu informatiku osnovcima

12.05.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Kao prva u Hrvatskoj, Varaždinska županija radi na programu uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u svim osnovnim školama na svom području

Danas, kad su rijetki poslovi na kojima se ne traži informatička pismenost, predmet informatika je u hrvatskim osnovnim školama i dalje izborni predmet, a u nekima ni to. Osnovnoškolci ga mogu birati od petog razreda, dok je obavezan tek u srednjim školama, ali samo u dijelu gimnazija i strukovnih škola.

'Hrvatska je vjerojatno jedna od rijetkih, ako ne i jedina zemlja u Europi gdje informatika nije obavezan predmet već u osnovnoj školi. Tako je jedino kod nas moguće završiti osnovnoškolsko obrazovanje nakon kojeg su učenici i dalje informatički nepismeni', upozorava Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Međutim, kako dodaje Huđek, Varaždinska županija misli promijeniti postojeće stanje. Naime, priprema se program zahvaljujući kojem će se od školske godine 2012/2013. informatika uvesti kao obavezan predmet u svim osnovnim školama na području Varaždinske županije.

'U Hrvatskoj smo bili prvi u mnogočemu kada je u pitanju obrazovanje, pa i rezultati naših učenika na raznim natjecanjima, kojih zacijelo ne bi bilo bez velikih ulaganja na tom području. Na tragu toga, odlučili smo se za uvođenje informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta, ne čekajući druge', veli Huđek.

Da bi takva zamisao bila i ostvarena, nužni su uvjeti. Među njima, uz opremu, svakako je glavni - nastavnički kadar. Uz to, nužna su i iskustva drugih do kojih se već dolazi i u okviru projekta Centar izvrsnosti u ICT-u, koji se od lani provodi s flamanskim partnerima iz Hogeschool Universiteit Brussel iz Belgije.

Miroslav Huđek
Županija želi i razrede za nadarene

Varaždinska županija radi i na ustrojavanju razreda za talentirane matematičare, fizičare i informatičare.

'Danas nemamo razrede samo za nadarene učenike, izuzev razreda za nadarene mlade sportaše. Nasuprot tome, talentirani matematičari i njima slični mogu se upisati tek u matematičko-informatičke razrede', upozorava Huđek.

Varaždinska županija želi ići korak dalje, odnosno okupiti u jedan ili više razreda stvarne talente iz određenih predmeta.

'Već imamo tri centra izvrsnosti, i to za informatiku, matematiku i fiziku. To su kompatibilne stvari, jer netko tko je dobar u matematici, najvjerojatnije je i u fizici ili informatici. Stoga ćemo sve njih okupiti u isti razred u koji će se moći upisati samo oni s potvrdom talenta koju će im dati sustav', pojašnjava Huđek.

Talentiranim učenicima bit će nužno osigurati i primjeren nastavnički kadar te programe kakvi se na području informatike razvijaju zajedno s flamanskim partnerima.