EDUKACIJA I ZABAVA

Uz pomoć ove NASA-ine igre djeca uče o pomrčini Sunca

21.03.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Snap it! An Eclipse Photo Adventure namjenjen je mladim igračima te se može pokrenuti na svakom računalu s mišem i tipkovnicom

NASA je lansirala novu videoigru kako bi pomogla djeci da nauče o pomrčini Sunca prije uoči pomrčine Sunca 8. travnja -kada će Mjesečeva sjena zahvatiti Sjevernu Ameriku, izvještava Space.

Igra 'Snap It! An Eclipse Photo Adventure' od igrača traže da pomognu međuzvjezdanom putniku da fotografira sunce na svom putovanju prema Zemlji. Igra je namijenjena djeci starijima od sedam godina, s lekcijama o načinima na koje Mjesec blokira sunčevu svjetlost tijekom pomrčine Sunca.

Potpuna će pomrčina Sunca 8. travnja proći iznad Meksika, Sjedinjenih Država i Kanade. Počevši iznad južnog Tihog oceana, prva lokacija koja će iskusiti pomrčinu bit će meksička pacifička obala oko 11:07 po lokalnom vremenu (19:07 u Hrvatskoj). Pomrčina će zatim proći preko 15 američkih država i izaći iz kontinentalne Sjeverne Amerike na atlantskoj obali Newfoundlanda u Kanadi u 17:16. NDT, prema NASA-i.

Edukativni Snap It! Igra prikazuje izvanzemaljca koji posjećuje Zemlju s planeta koji ne doživljava pomrčine Sunca. Pomrčna se, objašnjava igra, 'kad Mjesec prolazi između Zemlje i Sunca'. Cilj u igri je snimiti 20 fotografija pomrčina i drugih objekata koji prolaze ili prolaze ispred Sunca.

Videoigra, koju se može igrati na bilo kojem računalu spojenom na internet, potiče djecu da koriste svoju tipkovnicu i miš kako bi pomogli vanzemaljcima da fotografiraju sunce. Fotografije su sabrane u albumu s informacijama o svakom od različitih objekata, kao što je solarna sonda Parker, koji prolaze ispred sunca. Zatim, igrači mogu stvarati i preuzimati virtualne razglednice za dijeljenje s prijateljima i obitelji.

Tijekom potpune pomrčine Sunca 8. travnja, Mjesec se čini gotovo potpuno iste veličine kao Sunce, blokirajući cijeli disk za promatrače unutar putanje totalnosti, koja je široka 162 do 200 kilometara, na nekoliko minuta. Tijekom događaja će promatrači imati pogled na vanjsku sunčevu atmosferu, poznatu kao korona.