NIJE FER

Upozorio Zuckerberga na bug i ostao bez nagrade

19.08.2013 u 12:23

Bionic
Reading

Khalil Shreateh otkrio je na Facebooku bug koji omogućava objavljivanje postova na bilo čijem zidu. Kad ga Facebookov tim nije shvatio ozbiljno, odlučio je javiti se Velikom Šefu osobno

Iako je uspio dokazati Facebooku kako bug doista postoji (i to usprkos tome što su u početku tvrdili kako to nije uopće bug), u najvećoj društvenoj mreži na svijetu nisu bili zadovoljni načinom na koji je to učinio: objavio je post na zidu Marka Zuckerberga, kojemu bi trebali moći pristupiti samo prijatelji osnivača te tvrtke, piše Tech Crunch

Na to se odlučio nakon što nisu reagirali kad im je ukazao na bug tako što je objavio post na zidu Sarah Goodin, Zuckerbergove prijateljice iz akademskih dana i prve žene koja je imala profil na Facebooku.

Spletom okolnosti, član Facebookovog sigurnosnog tima koji je kliknuo na link nije bio povezan s Goodin, pa nije mogao vidjeti da nešto ne štima. Zašto nije iskoristio administratorske ovlasti, koje gotovo sigurno ima, nije baš jasno.

Khalilu nije nedostajalo strpljenja. Ponovno je prijavio bug, objasnivši usput kako funkcionira. 'Žao mi je, to nije bug', bio je odgovor Facebookovog stručnjaka za sigurnost.

Što mu je nakon toga preostalo, nego da demonstrira problem na zidu Šefa osobno?

To je i učinio. Ostavio je poruku: 'Žao mi je što narušavam vašu privatnost. Nisam imao izbora nakon svih prijava Facebookovu timu.'

Trebalo je samo nekoliko minuta da mu se nakon toga jave. Sad su vidjeli problem.

Facebook inače plaća bar 500 dolara (oko tri tisuće kuna) za svaki otkriveni veliki bug. Gornja granica ovisi o ozbiljnosti propusta i nije fiksno postavljena.

No, Khalil neće dobiti ni centa, zato što je prekršio pravila o prijavljivanju buga time što je objavio postove na zidu Goodina i Zuckerberga. A nije bio ni dovoljno detaljan.

Oko toga treba li biti plaćen ili ne razvila se velika rasprava na internetu. Nama se čini da bi ipak trebao biti nagrađen, ali da se to neće dogoditi. Nešto nam govori da su u Facebookovu sigurnosnom timu malo zlopamtila.