LIK I DJELO

Upoznajte tihog čarobnjaka bez kojeg ne bi bilo Snapchata

03.03.2017 u 06:46

Bionic
Reading

O samozatajnom Bobbyju Murphyju, suosnivaču Snapchata koji bi uskoro mogao raspogalati osobnim bogatstvom vrijednim i do pet i po milijardi dolara, ne zna se puno. Evo što smo iščeprkali

Pratite li Snapchat, čija je tvrtka-majka Snap prošlog tjedna pokrenula javnu ponudu dionica vrijednu tri milijarde dolara, vjerojatno više znate o izvršnom direktoru Evanu Spiegelu nego o suosnivaču i šefu tehnike Robertu Corneliusu Murphyju, od milja zvanom Bobby. Iako nije toliko u žiži javnosti, Murphy je odigrao značajnu ulogu u svemu što su Snapchat i Snap postigli zadnjih godina.

Rođen i odrastao u gradu Berkeleyju u Kaliforniji u Sjedinjenim Državama, 28-godišnji Amerikanac filipinskog porijekla upoznao je svog budućeg partnera Spiegela 2010. godine na Sveučilištu u Stanfordu, gdje je studirao matematiku i računalne znanosti.

Obojica su pripadala studentskom bratstvu Kappa Sigma. Uprava sveučilišta izbacila je bratstvo s područja kampusa nakon što su 2010. priredili tulum s alkoholom tijekom vikenda koji je trebao biti strogo 'suh'.

'Nismo bili cool'

Murphyjevi roditelji rade u državnoj službi u Kaliforniji. Njegova majka imigrirala je u Sjedinjene Države s Filipina. Za razliku od Spiegela, koji je odustao nekoliko tjedana prije stjecanja diplome dizajnera proizvoda, Murphy je akademsko obrazovanje uspješno okončao.

U rad na razvoju Snapchata uključio se u ranim fazama, nakon što je drugi projekt na kojem je radio - društvena mreža Future Freshman, nadahnuta s Google Circles, koja je trebala pomoći srednjoškolcima pri upisu na fakultet - nije naišao na zadovoljavajući odziv. On je isprogramirao aplikaciju Picaboo, preteču Snapchata nastalu u rujnu 2011. Dan danas je autor velikog dijela računalnog koda ugrađenog u aplikaciju Snapchat.

'Nismo bili cool. Zato smo pokušali praviti stvari koje jesu cool', prisjetio se svojedobno za časopis Forbes svojih studentskih dana.

'Ideja je promijeniti predodžbu o tome što je fotografija i kako ju koristiti kao način komunikacije, prihvatiti kako su fotografije i video zapisi iznimno ekspresivni. Kameru nosite uvijek sa sobom. Zašto ju ne upotrijebiti za komunikaciju s prijateljima i obitelji? Fotografije nestaju kako bi servis približili normalnoj ljudskoj komunikaciji, koja je privremena i fluidna', pokušao je objasniti TV voditelju Stephenu Colbertu 2013. tijekom jednog od rijetkih televizijskih nastupa.

Pođe li sve kako treba s izlistavanjem Snapa na burzi, Murphyjeva procijenjena neto vrijednost mogla bi dosegnuti između četiri i pet i po milijardi dolara. Sa Spiegelom će držati više od 70 posto glasačkih prava u Snapu i 45 posto dionica. Trenutno je 1.250 najbogatija osoba na svijetu, prema popisu časopisa Forbes.

Šef za tehniku

Murphy zarađuje 250 tisuća dolara godišnje, upola manje od Spiegela. Njegova je plaća tek za 10 tisuća dolara veća od one koju prima Imran Khan, koji je 2104. ostavio posao u Credit Suisseu kako bi postao šefom strategije u Snapu. Spiegelu će, doduše, po završetku javne ponude dionice plaća pasti na jedan dolar godišnje, ali ipak - razlika nije mala. Murphy je bio i još uvijek je zadužen za tehničke aspekte Snap(chat)ovog širenja.

Pratio je i nadzirao njen razvoj i dodavanje novih značajki kao što su plaćanja, distribucija sadržaja pa čak i hardver, brinući se da infrastruktura u pozadini ne zaostaje, uključujući pohranu i obradu prikupljenih podataka na Googleovom Cloudu. Između ostalog, vodio je tim koji je razvio pametne naočale Spectacles, koje mogu snimati fotografije i video te slati ih Snapchatom.

Za razliku od Spiegela, poznatog po tome što zna biti temperamentan, Murphy glasi kao uravnotežen. Snapchatov prvi zaposlenik David Kravitz rekao je za Forbes u siječnju 2014. kako nikad nije vidio Murphyja uzrujanog, usporedivši ga sa svećenikom, a i rijetki istupi u medijima bili su krajnje odmjereni.

Iako ima korisnički račun od veljače 2009., Murphy još nije objavio niti jedan tvit.

Nakon tajnog susreta s Markom Zuckerbergom, koji je ponudio tri milijarde dolara za Snapchat (i ostao kratkih rukava), Murphy i Spiegel su naručili šest primjeraka Sun Tzuovog Umijeća ratovanja, po jedan za svakog zaposlenika.

Krajem 2013. potrošio je 2,1 milijun dolara na kuću u gradu Venice, od sjedišta Snapa udaljenu nešto manje od kilometra. Dizajnirali su ju arhitekti Larry Scarpa i umjetnik Randy West. U njoj su, između ostalog, dvije spavaće sobe i dva i pol kupatila, uređenim dvorištem, balkonima i prostorom za boravak na krovu.

Nije loše za nekog tko je diplomirao prije nešto manje od sedam godina.