HOĆE VIŠE

Snapchat odbio Facebook i tri mlrd. USD

18.11.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Iako kompanija na čijem je čelu postoji tek dvije godine i nema prihoda, njen 23-godišnji direktor odbio je Facebookovu ponudu da za nju plati triput više nego za Instagram. Navodno su odbili i Google, koji je došao s milijardom više

Suosnivač Snapchata Evan Spiegel odbio je tako Facebookovih tri milijarde dolara (oko 18 milijardi kuna), i to u gotovini, piše Wall Street Journal.

Vjerojatno je pomoglo to što je bilo i drugih zainteresiranih ponuđača, među kojima je kineski internetski div Tencent Holdings bio spreman na ulaganje koje bi procijenjenu vrijednost kompanije diglo na četiri milijarde dolara (gotovo 24 milijarde kuna). Toliko je, navodno, bio spreman platiti Google.

Snapchat ništa ne prodaje i nema poslovni model, ali zato ima aplikaciju za pametne telefone koja isporučuje stotine milijuna poruka koje mahom odašilju tinejdžeri i adolescenti, a koje nestaju za najviše do deset sekundi.

Spiegel, nesvršeni student industrijskog dizajna na Stanfordu, o prodaji ili prihvaćanju investicije razmišljat će najranije početkom iduće godine. Nada se boljoj ponudi, navodno, računajući na potencijal za rast, ohrabren time što su korisnici Snapchata vrlo aktivni. Od lipnja do rujna ove godine broj poruka porastao je s 200 na 350 milijuna.

Daleko od toga da je prvi koji je odbio ponudu tešku nekoliko milijardi dolara. Groupon je udijelio košaricu Googleu koji mu je 2010. nudio gotovo šest milijardi. Facebook je i sam odbio nekoliko ponuda, kao i Twitter. Sve navedene kompanije postigle su veću vrijednost na burzama kapitala.

Bilo je i promašaja. Smatralo se, recimo, da Digg vrijedi 160 milijuna dolara, da bi nakon što ga je pomeo uspon Facebooka i Twittera bio prodan za oko pola milijuna.