šuška se

Umjetna inteligencija i na Instagramu: Navodno će imati čak 30 različitih osobnosti

07.06.2023 u 14:48

Bionic
Reading

Procurena slika ekrana navodi da će chatbot moći odgovarati na pitanja te nuditi savjete. Instagramov rival Snap je, podjetimo, još početkom godine lansirao vlastiti chatbot temeljen na umjetnoj inteligenciji

Meta hvata korak za ostalima, izgleda. The Verge izvještava da Zuckerbergova kompanija počinje testirati društveni potencijal AI chatbota.

Slika ekrana koju je na Twitteru podijelio insajder Allesandro Paluzzi prikazuje nešto što izgleda kao uvodni ekran za novu Instagramovu značajku. Chatboti će moći pružati odgovore na pitanja, davati savjete i pomoći korisnicima pri pisanju poruka. Uvodni ekran također spominje 'mogućnost biranja među 30 različitih AI osobnosti'.

Meta nije formalno objavila nikakve detalje vezane uz uvođenje sličnih značajki, no chatboti se čine kao logičan smijer u kojem bi se AI ambicije Mete mogle kretati. Firmin direktor Mark Zuckerberg u veljači je rekao kako Meta 'razvija AI persone koje ljudima mogu pomoći na različite načine' te da kompanija istražuje nove načine na koje će ovakve botove učiniti dostupnima na različite načine' te da istražuju kako ove robote učiniti dostupnima kroz tekstualne razgovore 'poput chata u WhatsAppu ili Messengeru'.

Ostale su kompanije također vidjele potencijal chatbota kao društvenog elementa platformi. Snapchat je tako pokrenuo 'My AI' chatbot kojeg pokreće OpenAI-jev ChatGPT, dok stranice poput Character.ai postaju popularne zbog mogućnosti treniranja i razgovora sa chatbotima temeljenima na popularnim izmišljenim likovima. Čak i botovi koji nisu bili trenirani za ovu namjenu koriste poseban trening osobnosti. Mnogi korisnici Binga ostali su zatečeni njegovom specifičnom personom.

Izazov za kompanije je napraviti chatbot s kojim je zabavno razgovarati ali koji nije uvretljiv ili opasan. Primjerice, nedugo nakon što je Snap izbacio 'My AI', chatbot je počeo dijeliti uznemirujuće savjete, uključujući onom s kojim je trinaestogodišnjaku koji je na chatu imitirao stariju osobu predložio da se poseksa sa 31-godišnjim 'dečkom'. Jedan je Belgijanac u ožujku počinio samoubojstvo, a njegova je udovica uvjerena da ga je na taj čin nagovorio chatbot kojeg je koristio jako često.

Još nije poznato planira li Meta zbilja lansirati botove za Instagram ili koje je sigurnosne korake prije toga spremna poduzeti.