NOVI SENZOR U RAZVOJU

Hoće li Apple Watch uskoro postati i alat za dijabetičare?

17.04.2017 u 10:42

Bionic
Reading

U Appleu navodno potiho razvijaju senzore koji mogu pratiti razinu šećera u krvi, a koji bi mogli biti korisni osobama koje pate od šećerne bolesti

Jabučari su navodno angažirali mali tim inženjera upućenih u biomehaniku koji rade na razvoju senzora koji će moći pratiti razinu glukoze u krvi putem kontakta s kožom, umjesto testiranja krvi i sličnih mehanizama.

Odjel za razvoj ovog projekta smješten je u Appleovim uredima u Palo Altu. Na čelu tima od tridesetak ljudi, među kojima su stručnjaci za biokemiju dovedeni iz tvrtki kao što su Masimo, Sano, Medtronic i C8 Medisensors navodno je Johny Srouji, Appleov viši dopredsjednik za hardver.

Izvještaje o napretku navodno je podnosio Michaelu D. Hillmanu do 2015. godine, kada je Hillman napustio Apple.

Čini se kako je projekt u razvoju bar pet godina te kako je dovoljno uznapredovao za početak testiranja izvedivosti u klinikama na području Zaljeva San Francisca. Angažirani su i konzultanti kako bi pomogli u proboju kroz šumu zdravstvenih propisa Sjedinjenih Država.

Ideja o razvoju uređaja iz kategorije nosivog računalstva koji bi služio kao alat ljudima s kroničnim bolestima poput dijabetesa pojavila se još dok je Apple vodio Steve Jobs. No, pokazalo se kako nije lako razviti tehnologiju koja bi precizno izmjerila razinu glukoze u krvi bez korištenja igle. 

Appleovo rješenje navodno za mjerenje koristi svjetlo. Nije poznato kad bi moglo biti spremno za uporabu, kao ni hoće li biti dijelom samostalnog uređaja ili uklopljeno u iPhone, Apple Watch ili neki drugi proizvod. 

Na vlastitom rješenju tog tipa rade i u Googleu, ali u toj su se tvrtci odlučili za drukčiji pristup: razvijaju kontaktne leće koje će mjeriti razinu glukoze u kontaktu s očima, kao i uređaj veličine zavoja.

Glukometar povezan s pametnim telefonom između ostalih razvija i hrvatski startup uniGluko, u koji su uložili startup akcelerator Deutsche Telekoma hub:raum i hrvatski anđeli ulagači.

Više: Verge