internet ucjena

Ugasite kameru i promijenite lozinku! Cyber policija otkriva nam kako se zaštititi od e-mail prijevare koja hara Hrvatskom

12.08.2018 u 18:57

Bionic
Reading

Oprez pri dijeljenju podataka i sadržaja glavni je faktor u prevenciji internetskih prijevara, budući da počinitelje, locirane po cijelom svijetu, nije lako uhvatiti. Za tportal detalje otkriva Dragan Marić iz Službe kibernetičke sigurnosti

U Hrvatsku se protekloga tjedna prelila velika e-mail prijevara o kojoj su svjetski mediji obavijestili već početkom ljeta.

Kako su iz Ministarstva unutarnjih poslova upozorili, radi se o automatiziranim porukama u kojima pošiljatelj tvrdi da ima privatne snimke mete koju tako ucjenjuje, najčešće tražeći uplatu u popularnm bitcoinu.

U razgovoru za tportal, Dragan Marić iz Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije otkrio nam je detalje ove cyber rabote.

  • +3
Služba kibernetičke sigurnosti Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Najnovija prijevara u kojoj se putem e-maila metu ucjenjuje kompromitirajućim materijalima samo je novi modus s kojim se susrećemo. Počinitelj tako tvrdi da je u posjedu lozinke uz čiju pomoć je pristupio računalu žrtve te je ucjenjuje za novac, najčešće kriptovalute. Građanima savjetujemo da se uopće ne upuštaju u razgovor s ucjenjivačem jer to što tvrdi uopće ne mora biti točno; lozinka može biti stara ili netočna', pojašnjava Marić.

Također, preporučuje se isključiti web kameru, ažurirati antivirusni program te redovito mijenjati lozinke, a osim toga, korisno je izbjegavati prijavljivanje na razne servise istom e-mail adresom.

Oprez pri dijeljenju podataka i sadržaja glavni je faktoru u prevenciji prijevara, budući da do počinitelja, lociranih po raznim zemljama svijeta, većinom u Africi, nije lako doći.

Preporuke MUP-a:

  • ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe
  • biti oprezan prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili video sadržaj
  • provjeravati isključenost web kamere ukoliko ju nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja
  • ažurirati svoje pristupne lozinke uz korištenje sigurnosno jače lozinke za svaki pojedini internetski servis
  • izbjegavati ustupanje svojih lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima
  • instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sustave.

Osim prijevara e-mailom, aktualne su, otkriva nam Marić i one putem Facebooka, odnosno njegovog chat servisa Messengera gdje se u redovnoj komunikaciji stvara osjećaj lažne bliskosti da bi se na kraju to povjerenje iskoristilo te žrtvu ucijenilo kompromitirajućim razmijenjenim sadržajem.

'I ovdje se treba držati nekih preporuka, poput one da se popis prijatelja ne dijeli javno, da se ne ulazi u komunikaciju s nepoznatima te da se ne dijeli kompromitirajući sadržaj. Ukoliko do pokušaja ucjene dođe, svakako se sve treba prijaviti policiji', zaključuje Marić.