IDE NA SVE PLATFORME

Ubuntu Linux uskoro i na mobitelima

31.10.2011 u 10:42

Bionic
Reading

Popularni alternativni operativni sustav konkurirat će Androidu, iOs-u i Windowsima na pametnim telefonima i TV-ima te tabletima

Tvrtka Canonical, koja stoji iza najpopularnije Linux distribucije, planira Ubuntu 12.04 prebaciti u kategoriju distribucija Linuxa s dugoročnom podrškom te mu dodati sučelje za desktop Unity, namijenjeno privatnim i poslovnim korisnicima, piše ZDnet

Nakon toga krenut će širenje na sve računalne uređaje. Procjenjuje se da bi se prvi primjerci uređaja pogonjenih Ubuntuom i procesorima ARM mogli početi pojavljivati tijekom drugog tromjesječja iduće godine.

Potpuno dovršena inačica, spremna za sve platforme, trebala bi se pojaviti 2014. godine.

Glavni konkurent, smatraju u Canonicalu, bit će im Googleov Android, koji već dominira globalnim tržištem. Ipak, u toj su kompaniji uvjereni kako još uvijek ima mjesta, ne samo za Ubuntu, već i za Windows 8.

Naime, nakon što je Google kupio tvrtku Motorola Mobility, mnogi će proizvođači hardvera potražiti alternative Androidima.

Ubuntu nije jedini operativni sustav koji je u planu za korištenje na više različitih platformi. Microsoft radi nešto slično sa svojim sučeljem Metro u Windowsima 8.