OBRAZOVNA AKCIJA

U više od sto škola obilježen Dan sigurnijeg interneta

10.02.2016 u 06:24

Bionic
Reading

U projektu je sudjelovalo više od 100 hrvatskih škola sa 6.000 učenika.Mladi su na radionicama imali priliku na temelju primjera naučiti kako se kvalitetno služiti, ali i zaštititi na društvenim mrežama

Dan sigurnijeg interneta obilježen je u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanju djecu i uz potporu Europske Komisije te domaćih partnera, kompanija Microsoft Hrvatska i Vipnet.

U okviru projekta održana su predavanja uživo i putem Skypea na temu sigurnosti i pametnog korištenja interneta, a sve s ciljem educiranja mladih o odgovornijoj upotrebi tehnologije.

U projektu je sudjelovalo više od 100 hrvatskih škola sa 6.000 učenika koje preko programskog rješenja Microsoft Office 365 besplatno koriste Skype for Business.

Mladi su na radionicama imali priliku na temelju primjera naučiti kako se kvalitetno služiti, ali i zaštititi na društvenim mrežama.


Osim naputaka o tome koje i koliko privatnih podataka otkriti na svom profilu, mogli su saznati kako se riješiti neželjenog sadržaja i sumnjivih pratitelja. Jedna od vrlo važnih informacija koju su dobili jest kako prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama i gdje potražiti dalju pomoć.

Učenici su mogli sudjelovati i u web kvizu koji se sastoji od raznih pitanja, od općeg korištenja interneta, preko postavki privatnosti, do savjeta kako biti mudriji i sigurniji na internetu.

Djeca su tako putem kviza odgovarala na pitanja kao što su kako smanjiti šanse da aplikacija na računalu 'pokupi' virus, što je to trojanski konj, što radi vatrozid, kako kontrolirati sadržaj koji je vidljiv na Facebooku i druga. Pobjednike kviza Vipnet je nagradio mobilnim uređajima LG Spirit.

Prema rezultatima nacionalnog istraživanja o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija djece i mladih u Republici Hrvatskoj čak 30 posto djece u dobi od 9 do 11 godina koristi Facebook, iako ga ne bi smjeli koristiti prije 13. godine.

Pet posto hrvatskih učenika se dopisuje s prijateljima od tri do pet sati dnevno, njih 19 posto od jednog do tri sata, a 47 posto manje od sat vremena dnevno.

Gotovo trećina učenika navodi kako na internetu provodi od 1 do 3 sata dnevno igrajući igrice, a 52 posto ih navodi da igrice igra manje od sat vremena dnevno. Učenici navode kako traže podatke potrebne za svladavanje školskog gradiva ili za pisanje zadaća i seminara - 44 posto ih provodi manje od sat vremena dnevno, a 12 posto od jednog do tri sata.

Lijepa riječ, sad nam treba #lijepariječ

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je: 'Dan sigurnijeg interneta je važan dan za roditelje, učenike, učitelje i sve koji se aktivno koriste internetom.

Poruka ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je #dajsvojdoprinos danas, za bolji internet sutra. To znači da svatko od nas može odigrati svoju ulogu za bolji i sigurniji internet.

Ako ste roditelj, možete porazgovarati sa svojim djetetom o internetu i opasnostima koje mu možda prijete, ako ste učenik, možete se uključiti u brojne aktivnosti i radionice te ako ste učitelj, na ovaj dan možete se informirati o novim trendovima u digitalnoj komunikaciji vaših učenika.'

Ovogodišnja kampanja Dana sigurnijeg interneta odvija se pod motom 'Play your part - Daj svoj doprinos danas za bolji internet sutra' s ciljem da svatko od nas prepozna svoju ulogu u zaštiti djece na internetu.

Djeca i mladi mogu pomoći stvoriti bolji internet ljubaznošću i poštivanjem drugih online, a roditelji trebaju održavati otvoren dijalog sa svojom djecom o njihovim online životima i pomagati im kod bilo kakvih pitanja ili problema.

Nastavnici i socijalni radnici mogu pomoći pružajući djeci i mladima digitalno opismenjavanje. ICT industrija ima ulogu stvarati i promicati pozitivan sadržaj dok donositelji odluka i političari moraju stvarati kulturu u kojoj sve navedeno može funkcionirati i napredovati.