MISTERIOZNI SVIJET

U Sunčevom sustavu otkriven novi veliki planet?

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 14.05.2012 10:37
  • Objavljeno 14.05.2012 u 10:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na rubu našeg Sunčevog sustava mogao bi postojati do sada neotkriven veliki planet, objavio je prošli tjedan na konferenciji u SAD-u brazilski astronom

Prema proračunima znanstvenika, nepoznati svijet kruži toliko daleko da ga teleskopi ne mogu vidjeti. No njegova gravitacija utječe na orbite objekata u tzv. Kuiperovom pojasu koji se proteže daleko iza orbite Neptuna, a u kojem kruže malena ledena tijela, među kojima i neki patuljasti planeti.

Jedan od najvećih svjetova Kuiperova pojasa je patuljasti planet Pluton promjera 2.300 km. Svake godine u njemu se otkriju nova tijela među kojima je do sada zabilježeno desetak s promjerom većim od stotinu kilometara.

Rodney Gomes, astronom iz Brazilske nacionalne promatračnice u Rio de Janeiru, prošli je tjedan na konferenciji Američkog astronomskog društva u Timberline Lodgeu u Oregonu objasnio da njegovi novi proračuni pokazuju kako se nekoliko tijela Kuiperova pojasa, među kojima i daleka Sedna, kreće po neobičnim putanjama koje ne odgovaraju postojećim modelima.

Prema Gomesu, ovakve anomalije imaju nekoliko mogućih objašnjenja, međutim, najjednostavnije je da u udaljenim mračnim područjima Sunčeva sustava postoji neko veće tijelo koje svojom gravitacijom utječe na objekte u Kuiperovu pojasu.

U svojoj studiji Gomes je analizirao orbite 92 poznata objekta pojasa i rezultate usporedio s računalnim modelima koji predviđaju kako bi izgledao njihov raspored sa i bez dodatnog planeta. Ako udaljeni svijet ne postoji, modeli ne mogu objasniti zašto su orbite šest tijela u Kuiperovom pojasu tako jako izdužene. Koliko bi velik misteriozni planet mogao biti, još uvijek nije jasno, no postoji više mogućnosti.

Prema Gomesovim kalkulacijama, jedno rješenje enigme mogao bi biti planet veličine Neptuna, odnosno četiri puta veći od Zemlje, koji kruži na 225 milijardi km od Sunca (oko 1.500 puta dalje od Zemlje).

Prema drugom, to bi moglo biti tijelo veličine Marsa (oko pola veličine Zemlje) koje se kreće po vrlo izduženoj orbiti, pa povremeno dođe na 'samo' osam milijardi kilometara od Sunca.

Gomes smatra da bi nepoznati svijet mogao biti planet lutalica koji je davno izbačen iz sustava svoje matične zvijezde da bi ga konačno zarobila gravitacija Sunca. Također postoji mogućnost da je nastao negdje bliže Suncu, ali je kasnije gravitacijskim utjecajima drugih planeta izbačen na periferiju našeg sustava.

Ako planet postoji, njegovo će otkrivanje biti veliki izazov. Prije svega njegov sjaj je vjerojatno previše slab da bi se izravno vidio teleskopima. Osim toga, teško je predvidjeti gdje bi se mogao nalaziti, pa znanstvenici ne znaju ni kamo bi usmjerili svoje teleskope.

Gomesovi kolege smatraju da su novi proračuni vrlo intrigantni, međutim, smatraju da je do konačnog zaključka da planet postoji još dug put.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!