RAČUNALA I TEHNOLOGIJA

Tvorac USB-a priznao: 'Da, priključak je prilično iritantan, no postoji razlog zašto je takav'

24.06.2019 u 14:28

Bionic
Reading

Koliko ste puta ovo proživjeli: uključujete miš u računalo putem USB-a, ne ulazi, okrećete priključak, opet ne ulazi, vratite ga na prvotni položaj i onda se zbog nekog razloga priključi. Kako stvari stoje, vašu frustraciju dijeli i sam izumitelj USB-a

Nekad davno, 1996., Intel je izbacio prvi USB port i samim time promijenio svijet - na bolje ili na gore. National Public Radio je tijekom nedavnog intervjua sa izumiteljem priključka Ajayjem Bhattom razgovarao o radu na standardu i razlozima zbog čega nam popularni računalni priključak već dulje vrijeme zagorčava živote.

'Najiritantnija stvar vezana uz USB činjenica je da ga možete okrenuti' rekao je Bhatt, naglasivši da unatoč svemu misli da je dizajn USB-a 1.0 bio ispravan i opravdan. Razlog zbog kojeg se priključak može okrenuti na 'krivu stranu' leži u njegovoj potencijalnoj cijeni. Da ga je, naime, proizveo s mogućnošću priključka na obje strane, u njega bi morao instalirati dvostruku dozu elektronike (jednu za svaku stranu) što bi cijelu stvar učinilo nepotrebno skupljom.

'Sjetim li se trenutka kada sam dovršio dizajn ulaza i njegovih nedostataka koje nas progone godinama, slažem se da se radilo o kompliciranom rješenju', komentirao je Bhatt.

Na sreću svih mrzitelja stare škole USB-a, danas postoji njegova alternativa u obliku USB-C priključka koji se može uključiti s obje strane, no problem s njime je što nije toliko popularan. Tko zna, možda ćemo jednog dana USB ulaz spominjati kao dio nostalgije, zajedno s videokazetama i DVD diskovima.

čuda globalne mreže

Nemojte nasjesti: Ovo su najpoznatiji internetski mitovi

Pogledaj galeriju