ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

3/6

'Planet sličan Zemlji'

Drugi planet od Sunca je nekad bio vrlo sličan Zemlju. Venera je kameniti svijet sa 82 posto mase i 90 posto gravitacije našeg planeta, što znači da ako na Zemlji imate 100 kilograma, na Veneri biste imali 90. Venera također ima atmosferu te je smještena u takozvanoj 'naseljivoj zoni' gdje voda može postojati u obliku tekućine. Neki znanstvenici tvrde da je planet nekad imao tople i plitke oceane koji su u jednom trenu isparili zahvaljujući ugljičnom dioksidu koji je prvo zagušio atmosferu i nakon toga zbog globalnog zatopljenja planet doslovno ispekao.

Ovo znamo zahvaljujući podacima sakupljenima tijekom dvadesetak uspješnih misija na Veneru. Zahvaljujući njima znamo da zrak na površini Venere nije 'zrak', već 97-postotni ugljični dioksid koji je toliko zbijen da je sto puta gušći od Zemljine atmosfere. Temperatura? Prava sitnica - površina Venere je slična unutrašnjosti lonca na pritisak, uz temperaturu od 462 celzijeva stupnja. Tim rečeno, hodanje površinom, uz uvjet da nosite specijalno odijelo, bilo bi slično hodanju kroz vodu - na dubini od 914 metara.

'Planet sličan Zemlji'

'Planet sličan Zemlji'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

Prethodna slika Sljedeca slika
Kako bi bilo hodati površinom našeg susjednog planeta Venere? Kakvi su tamošnji vremenski uvjeti i koje su šanse za preživljavanje? Otkrijte uz naš turistički vodič