problem s povratkom

Trojica astronauta zaglavila na Međunarodnoj svemirskoj postaji, za njihov povratak NASA je kontaktirala i Muskov SpaceX

30.12.2022 u 08:55

Bionic
Reading

Sredinom mjeseca došlo je do curenje rashladne tekućine na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz usidrenoj na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a NASA i njen ruski pandan Roscosmos traže načine kako bi trojicu astronauta vratili na Zemlju

NASA je u razgovorima sa SpaceX-om o mogućnosti korištenja svemirske letjelice Crew Dragon za povratak kući trojice astronauta Međunarodne svemirske postaje (ISS), a koji trenutno nemaju prijevoz natrag na Zemlju.

Svemirska letjelica Sojuz, koja je u rujnu prevezla Amerikanca Franka Rubia i Ruse Sergeja Prokopjeva i Dmitrija Petelina na ISS, pretrpjela je ozbiljno curenje prije nekoliko tjedana zbog čega je rashladna tekućina prskala iz ruske kapsule.

NASA-in pandan, Roscosmos, još uvijek istražuje uzrok i opseg štete dok razmatra kako vratiti tri člana posade kući na ili prije planiranog datuma povratka u ožujku.

  • +17
53 godine od slijetanja misije Apolo 12 na Mjesec Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Ako Soyuz prođe sigurnosne provjere još uvijek bi se mogao koristiti za dovođenje trojca kući. Alternativno, Roscosmos bi mogao poslati novi prazan Soyuz na ISS da ih pokupi. Ipak,ako Roscosmos smatra da su vlastita rješenja problematična, NASA bi mogla uskočiti.

U četvrtak se ispostavilo da je američka svemirska agencija konzultirala SpaceX o ideji korištenja jedne od svojih svemirskih letjelica Crew Dragon za prijevoz Rubia, Prokopyeva i Petelina natrag na Zemlju.

‘Postavili smo nekoliko pitanja SpaceX-u o njihovoj sposobnosti da vrate dodatne članove posade na Dragon ako je potrebno, ali to nije naš glavni fokus u ovom trenutku’, rekla je glasnogovornica NASA-e Sandra Jones za Reuters.

  • +5
Foto album s Crvenog planeta: Ovu su spektakularni prizori Marsa snimljeni tijekom 2022. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL-Caltech

Nije jasno fokusira li se NASA-in upit na postavljanje više sjedala za Crew Dragon koji je trenutno usidren na ISS-u. Letjelica je dovela četiri astronauta Crew-5 u orbitalnu ispostavu u listopadu i trebala bi se vratiti tek u ožujku. Također je moguće da je NASA zainteresirana za to da SpaceX pošalje i prazan Crew Dragon na ISS kako bi spasio tri člana posade.

Šef Roscosmosa Jurij Borisov rekao je prošli tjedan da agencija ‘nema straha’ za sigurnost posade.

Međutim, i NASA i Roscosmos željet će riješiti problem što je prije moguće, budući da ISS trenutno ima samo jedan put za bijeg u slučaju nužde, usidren Crew Dragon, ako se stanica suoči sa situacijom u kojoj se svih sedam članova posade mora evakuirati, donosi Digital Trends.