tehno savjeti

Trikovi kojima ćete si olakšati rad na Windowsima 8.1

10.08.2014 u 07:19

Bionic
Reading

O Windows 8.x operativnim sustavima je do sada bilo već dosta riječi, što od pohvalnih elemenata vezanih uz performanse, što od uvjetno rečeno loših rješenja u sučeljima koje korisnici nikako nisu željeli prihvatiti. Naravno, bitna uloga u cijeloj priči je vezana i za relativno slabu prodaju računala, što samo pogoršava situaciju. Ipak, ako vam smetaju tek neke sitnice vezane uz Windows 8.1, možda postoji zaobilazni put

CNet tako otkriva da je naporni ekran vezan uz pristup računalu (Sign-in Screen) moguće premostiti - ukoliko je korisnik siguran u to da mu računalu neće pristupati nitko drugi. Dovoljno je otići u Start izbornik te otipkati netplwiz kako bi se pronašle postavke vezane uz korisničke račune. Nakon otvaranja valja odabrati račun na kojem se želi ukloniti mogućnost pristupa korisničkim imenom i lozinkom te ukloniti oznaku s 'Users must enter a user name and password to use this computer'.

Podizanje sustava izravno na desktop možda i nije neka novost, s obzirom da je to već neko vrijeme jedna od značajki nadogradnje za Windows 8 operativni sustav. Dovoljno je kliknuti desnim klikom na taskbar i odabrati Properties. Nakon toga valja poći u tab Navigation te odabrati 'When I sign in or close all apps on a screen, go to the desktop instead of Start'. Valja imati na umu da će zadano podizanje sustava na novim Windows tabletima biti automatski postavljeno na 'Metro' sučelje, a na novim računalima će zadan biti upravo desktop.


Stari start izbornik, barem onaj poznat iz prethodnih generacija ovog operativnog sustava nije moguće vratiti. Microsoft je najavio povratak nadograđenog Start izbornika, mnogo sličnijeg starom, ali dok se čeka, mogu se isprobati i neka rješenja koja su napravili drugi

Start ekran je moguće podosta izmijeniti, a pri tom se ne misli samo na povećanje i smanjenje pločica. Njih je moguće organizirati u različite grupe, a moguće je potpuno preskočiti taj prikaz te zatražiti prikaz desktop aplikacija te onih najkorištenijih. Koraci su slični kao kod opisa podizanja sustava na desktop, osim što u Navigation tabu sada valja označiti 'Show the Apps view automatically (...)' uz 'List desktop apps first (...)'.

U slučaju da korisnicima smetaju 'hot corners' koji služe za aktivaciju dodatnih mogućnosti ili tzv. 'Charms bar', u istom Navigation tabu valja maknuti oznaku s kutova koje se ne planira koristiti. Na sličan način se u Start ekranu može staviti i prikaz uobičajene pozadinske slike s desktopa, kako bi prijelaz bio 'bezbolniji' za oči.

Izvor: CNet