tehno PREPORUKA

Tražite dobru knjigu za zimske blagdane? Evo što predlaže Bill Gates

24.11.2022 u 08:03

Bionic
Reading

Osnivač Microsofta objavio je pet novih preporuka za zimsku lektiru koje pokrivaju sve od biografije do znanstvene fantastike

Iako vam ni ove godine neće pokloniti milijun dolara, Bill Gates se odlučio na drugi poklon - listu od pet knijga u kojima ćete sigurno uživati tijekom hladnih blagdanskih večeri. Gates je inače jako velik obožavatelj književnosti koji pročita do pedeset knjiga godišnje te vrlo često na blogu objavljuje preporuke za sve od blagdanskog štiva do lakših djela savršenih za čitanje na plaži.

Ove godine šezdesetsedmogodišnjak se malo nagnuo prema nostalgiji: na listi su mu se pronašle neke nove i neke starije knjige, uključujući klasik iz 1960. koji je pročitao u sedamdesetima te koji ga je povezao s prijateljem i suosnivačem Microsofta Paulom Allenom. Sve knjige koje predlaže ove godine poslane su u sto Malih besplatnih knjižnica diljem svijeta (u Hrvatskoj ih možete naći u Zagrebu, Klinčim Selima, Jastrebarskom i Krašiću). Tim rečeno, šanse da je jedna od tih knjiga zbilja završila u jednom od ormarića u Lijepoj našoj relativno su nepostojeće.

Stranac u stranoj zemlji, Robert Heinlein

Znanstveno-fantastični klasik iz 1961. ima posebno mjesto u Gatesovom sjećanju. 'Paula Allena sam upoznao početkom šezdesetih, a zbližili smo se razgovorom o znanstvenoj fantastici', Gates je napisao u blogu. 'Stranac u stranoj zemlji' je priča o čovjeku kojeg su na Marsu odgojili Marsovci. Mladi muškarac putuje do futurističke Zemlje gdje mu je izuzetno teško razumjeti ljudske koncepte vjere i rata.

'Volim znanstveno-fantastične romane koji potiču na razmišljanje o stvarima koje su moguće u budućnosti', napisao je Gates, naglasivši da je Heinleinova knjiga točno predvidjela neke aspekte budućnosti, uključujući hipi kulturu i vodene krevete.

Predaja, Bono

Gates je nedavno objavljenu biografiju frontmana grupe U2 nazvao 'najboljim memoarima rock zvijezde koju pozna'. Milijarder i šezdesetdvogodišnji roker, pravim imenom Paul Hewson, Gatesov je prijatelj više od deset godina. Obično rade zajedno na filantropskim nastojanjima te podižu osvještenost i fondove za zajednička područja interesa poput klimatskih promjena i globalnog zdravlja.

Gates je knjigu hvalio zbog zanimljivih priča o nastanku nekih od najpoznatijih pjesama U2 te stvari koje su Bona i ostatak benda držali zajedno dulje od četrdeset godina.

'Oni dijele iste vrijednosti i sva četvorica su strastveni oko borbe protiv siromaštva i nejednakosti te su također ujedinjeni oko održavanja umjetničkog integriteta' piše Gates.

Tim rivala, Doris Kearns Goodwin

Gates je napisao da ga je oduševila povijesna knjiga dobitnice Pulitzera Doris Kearns Goodwin. 'Team of Rivals' je hvaljena biografija Abrahama Lincolna i ljudi koji su radili u njegovom uredu te koji su prije bili politički protivnici na izborima 1860.

Knjiga naglašava Lincolnovu mogućnost pomirivanja suprostavljenih stajališta među savjetnicima te 'ima puno uvida o Lincolnu koje vođe mogu koristiti i danas'.

'The Inner Game of Tennis', Robert Gallwey

Gallweyjeva knjiga iz 1974. puno je više od samopomoći. Riječ je o radu koji nastoji skrojiti 'vodstvo do mentalne strane vrhunskih performansi'. Gates je knjgu od njezinog izlaska pročitao više puta - naglasivši da je i dalje poklanja prijateljima zato 'jer ima iskrene savjete koji se daju primijeniti na razne druge dijelove života'.

Gallwey je trener tenisa koji je u knjizi napisao kako mentalni sklop igrača može utjecati na njegove performanse na terenu - poput atletske sposobnosti. Gates kaže da su mu ti uvidi pomogli u karijeri, pogotovo tijekom fokusiranja na konstruktivne kritike umjesto na razočaranje koje donose greške.

'Većini nas je vrlo lako upasti u vrtlog samokritiziranja, što još više šteti našim performansama. Moramo naučiti iz naših pogrešaka bez opsjednutosti njima', napisao je Gates.

Mendeleyev San, Paul Strathern

Ako posjetite Gatesov ured u Seattleu, vidjet ćete veliku vitrinu na zidu ispunjenu uzorcima svih elemenata u periodnom sustavu. Milijarderov interes za periodni sustav nastavlja se i s knjigom 'Mendeleyev's Dream' koju je 2000. napisao akademik Paul Strathern. Ime dolazi od ruskog kemičara Dimtrija Mendelejeva, koji je 1869. formulirao prvu verziju periodnog sustava. 'To je najbolja knjiga o periodnom sustavu koju sam ikad pročitao', napisao je Gates.

'Pored toga da se radi o lijepom komadu umjetnosti, periodni sustav nas podsjeća na to kako jedno otkriće može dovesti do bezbroj drugih' nastavio je. 'Sva složenost svemira dolazi iz svojstava tablice. Zahvaljujući poznavanju atoma možemo raditi čipove, a zbog čipova možemo raditi softver te konačno - umjetnu inteligenciju. Sve se vraća na periodni sustav'.