TEHNO PREPORUKA

Tražite dobre knjige za ljeto? Pročitajte ove tehnologijom inspirirane hitove

26.06.2022 u 09:06

Bionic
Reading

Prijedlozi uključuju radove nagrađenog autora Johna Scalzija, profesorice sociologije na Berkleyju Carolyn Chen i novinara Stephena Witta

Ako tražite nekoliko dobrih knjiga za ovogodišnje ljetovanje, a ljubitelj ste tehnologije i znanstvene fantastike, Engadget je napravio listu zanimljivih djela koja su savršena za čitanje i razmišljanje uz zvuk valova...ili klima uređaja.

Work Pray Code: When Work Becomes Religion in Silicon Valley

Silicijska dolina samu sebe proziva konačnom desinacijom za sve IT djelatnike u SAD-u, no okrutna realnost je što se iza zavjese i dalje nalazi opresivan kapitalistički stroj. U najnovijoj knjizi Work Pray Code, Carolyn Chen, profesorica sociologije na Berkleyju promatra načine na koje industrija orkestrirana oko 'mita o osnivaču' već dugo vremena utječe na religijska uvjerenja i praksu tamošnjih radnika, proguravajući 'wellness programe' temeljene na Budizmu s nadom postizanja prosvjetljenja kroz produktivnost.

Zvuči nevjerojatno da grad u vlasništvu kompanije ima i posebnu 'crkvu', zar ne?

How Music Got Free: A Story of Obsession and Invention

U najranijim danima društvenih mreža te tijekom polagane stagnacije fizičkih medija i dugo prije nastanka sveprisutnih streaming usluga postojala je era beskonačnih mogućnosti. U to je doba svaka pjesma ikad mogla biti vaša, a sve što vam je trebalo bio je jedan klik, uz uvjet da bar jedna osoba na vašoj mreži ima kopiju. Glazbeno piratstvo, na oduševljenje ljubitelja glazbe i na užas glazbene industrije, bilo je velika stvar, no nitko nije piratizirao pjesme kao Dell Glover.

U knjizi How Music Got Free novinar Stephen Witt objašnjava način na koji je Glover iskoristio svoje radno mjesto u tvornici CD-a u Sjevernoj Karolini gdje je tijekom deset godina ukrao i internetski distribuirao preko 2000 albuma - sve dok ga nisu ulovili.

Siromašni dostavljač hrane Jamie Gray usred prvog Covid lockdowna zaprima poziv od prijatelja koji mu ponudi posao u neobičnom društvu za zaštitu životinja. Gray prihvati bez znanja da neće čuvati ugrožene vrste sa Zemlje, već iz paralelne dimenzije. Kao što to obično ide, društvo u kojem se Gray zaposli nije jedino koje ima pristup drugom svijetu. Besćutni akteri koji slijede svoje ciljeve mogli bi, piše u sažetku, ugroziti i milijune ljudi na Zemlji.

Women of Walt Disney Imagineering: 12 Women Reflect on their Trailblazing Theme Park Careers

Walt Disney je možda u svoje vrijeme imao ideju i inspiraciju koje su s vremenom stvorile jedan od najvećih medijskih imperija na svijetu, no sve od njegove smrti ta odgovornost je prešla na legiju strastvenih dizajnera, proizvođača i građevinara - Imagineera. Women of Walt Disney Imagineering iz druge ruke prepričava karijere desetaka žena koje su iza pozornice radile na Disneylandu te se u industriji dominiranoj muškarcima borile kako bi osigurale da Disneyjevi zabavni parkovi zadrže reputaciju 'najmagičnijih mjesta na Zemlji'.