ODBIJA UMRIJETI

Tko se to još uvijek i zašto igra na Windowsima XP?

05.02.2017 u 08:46

Bionic
Reading

Novo izdanje Microsoftovog operativnog sustava uspjelo je ponovno pasti ispod razine od 50 posto među korisnicima Valveove platforme za distribuciju softvera online, dok je Windows XP uspio čak i privući ponešto novih korisnika. Kako i zašto, nije nam jasno

Prema nedavno objavljenim podacima NetMarketSharea, Microsoftov operativni sustav Windows 10 sad je na svakom četvrtom osobnom računalu. Ništa neobično uzme li se u obzir koliko su se u Microsoftu trudili kako bi nas nagovorili na prijelaz na novo izdanje njihovog OS-a.

No, ono što jest neobično su podaci iz novog istraživanja Valvea, provedenog na korisnicima Steama, platforme za distribuciju softvera online ponajviše poznatu po računalnim igrama. Pokazali su, naime, kako je desetka na Steamu ponovno palo ispod 50 posto.

Prošlog je mjeseca Windows 10 napokon, 17 mjeseci nakon što je predstavljen, prešao granicu od 50 posto na Steamu. Novi podaci pokazuju kako je taj udio pao na 49,67 posto, što je za 0,68 posto manje nego u prosincu. U tu su brojku uračunati igrači koji koriste 64-bitno izdanje (48,49 posto) i oni koji koriste 32-bitno (1,18 posto).

Ujedno su, čini se, izdanja Windowsa 7 i XP dobila nove korisnike. Sedmicu koristi 35,11 posto korisnika Steama, dok izdanje koje odbija umrijeti još uvijek koristi 1,24 posto igrača. Sva ostala izdanja Microsoftovog operativnog sustava ili stagniraju ili gube korisnike.

Iako je riječ o padu koji je u domeni statističke pogreške, ipak to nije dobra vijest za Microsoft, u kojem nastoje potaći igrače na prijelaz na desetku što je prije moguće. Možda će situaciju popraviti uvođenje igračkog režima rada i novih naslova u Windows Store.

Appleov OS X još se drži na 3,31 posto. Jedina izdanja koja su zabilježila povećanje bila su 10.12.2 i 10.12.3. Slično je s Linuxom, koji tavori na 0,80 posto. Nema većih promjena ni što se tiče hardverskih konfiguracija.

Što se RAM-a tiče, najčešće korištena konfiguracija je osam GB. Omiljene razlučivosti zaslona i dalje su 1.920 puta 1.080 (za glavni zaslon) i 3.840 puta 1.080 piksela (za više zaslona).

Više: Neowin