AMERIKANCI I KINEZI

Tko ima najjača svjetska superračunala?

01.06.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Prema najnovijoj verziji liste 500 najjačih superračunala na svijetu, drugo mjesto zauzima kinesko superračunalo Nebulae, dok je prvi američki Jaguar. Ujedno je Kina druga po redu zemlja u svijetu po ukupnoj instaliranoj računalnoj snazi

Popis 500 najjačih superračunala na svijetu osvježava se dva puta godišnje. Očekivano, tom listom dominiraju računala proizvedena i bazirana u Sjedinjenim Američkim Državama. Isto tako je očekivano da velike zapadne sile poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije slijede SAD, no odsad i Kina zauzima istaknuto mjesto na toj listi.

Kina već neko vrijeme ubrzano povećava svoje računalne kapacitete pa sada ima i superračunalo koje zauzima drugo mjesto po snazi u svijetu. Superračunalo nazvano Nebulae sastoji se od servera Dawning TC3600 Blade baziranih na Intelovim procesorima X5650 spojenim s Nvidijinim GPU-ima Tesla C2050. Nebulae je trenutno računalo s najboljim teoretskim performansama snage 2,98 petaflopsa. Mjerenje Linpak benchmarkom je pokazalo performanse od 1.271 petaflopsa, što ga je smjestilo na mjesto broj dva po snazi u cijelom svijetu. Nebulae se nalazi u Nacionalnom centru za superračunala u Shenzhenu.

Prvo mjesto zauzima računalo Jaguar u vlasništvu američkog ministarstva energetike. Jaguar ima snagu od 1,75 petaflopsa po mjerenju Linpak benchmarkom, a teoretski je sposobno za 2,3 petaflopsa. Jaguar se nalazi u ustanovi Oak Ridge Leadership Computing Facility.

Jedan petaflops znači da je računalo sposobno izvesti 1015 računskih operacija s pomičnim zarezom u sekundi. Prvo računalo koje je imalo snagu od jednog petaflopsa bio je Roadrunner iz laboratorija u Los Alamosu. Danas je Roadrunner treći na top listi superračunala.

Kina je sada druga zemlja u svijetu po ukupnoj računalnoj snazi. Prvo mjesto i dalje zauzima SAD sa 55,4 posto instalirane računalne snage, dok Kina ima 9,2 posto.

U Europi najviše superračunala ima Velika Britanija (144), a slijede je Francuska sa 29 i Njemačka sa 24.